RECENSIE: Entombed AD - Dead Dawn

Entombed AD
recensie cijfer 2016-03-11 Misschien is uw recensent wel verwend. De eerste twee platen waarmee Entombed begin jaren negentig de standaard voor Zweedse deathmetal zette waren van uitmuntende kwaliteit. Alles wat daarna komt ga je daar dan tegen af zetten en misschien is dat niet eerlijk. Dead Dawn is de tweede plaat van Entombed A.D. zoals de band heet sinds de onverkwikkelijkheden die tussen de bandleden plaatsvonden. Eigenlijk is Entombed A.D. een verkapt soloproject van zanger Lars-Göran Petrov en eigenlijk doet hij het helemaal niet zo slecht, maar ga je het vergelijken met oude platen dan is het simpelweg allemaal een stuk minder.

Dead Dawn heeft zeker haar momenten en gaat een stuk minder anoniem door het leven dan voorganger Back To The Front dat een degelijke plaat was, maar vooral noch vlees nog vis was. Het geluid op Dead Dawn is prima, al hoop je telkens op dat beruchte cirkelzaaggeluid, maar dat zit er niet in, want daar heb je toch wel Alex Hellid voor nodig. Maar goed, Petrov en en zijn drie maten doen een dappere poging en weten hier en daar terug te grijpen op het oergeluid van de beginjaren, maar het spettert domweg niet genoeg. Wat wel constant is gebleven is de gemene grunt van Petrov die de boel hiermee goed bij elkaar houdt.

De lekkerste songs zijn het stampende ‘Down To mars To Ride’, het tegendraadse ‘Total Death’, ‘Silent Assassin’ dat bijna swingt en het hoogtepunt ‘The Winner Has Lost’ dat lekker melodieuze gitaarloopjes en een dijk van een riff bevat. Het trage ‘Ad The World Fell’ duurt eigenlijk twee minuten te lang, maar bevat wel weer fraai gitaarwerk. Daar tegenover staat het trage en doomy ‘Hubris Fall’ dat nog amper is te herkennen als Entombed song. Het is een mispeer van jewelste.

Entombed A.D. Wordt overigens regelmatig een death ’n’ roll band genoemd. Het zal allemaal wel. Uw recensent houdt het er ook nu weer gewoon op dat Dead Dawn een deathmetalalbum is. Een degelijk album met best een paar hele lekkere tracks, dat zeker, maar geen album dat de deathmetalwereld op zijn kop zet zoals left Hand Path dat ooit deed.
Recensent:Jan Didden Artiest:Entombed AD Label:Century Media
Cover I Am Oak - Our Blood

I Am Oak - Our BloodMet Our Blood delft Thijs Kuijken onder zijn artiestennaam I Am Oak diep...

Cover Bombus - Repeat Until Death

Bombus - Repeat Until Death Repeat Until Death . Dat is de naam en boodschap van het nieuwe album van,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT