RECENSIE: Dan Sartain - Century Plaza

Sartain
recensie cijfer 2016-03-19 Daniel Fredrick Sartain, beter bekend als Dan Sartain, weet raad met de gitaar, basgitaar, drums en piano. Op zijn zesde album Century Plaza laat hij deze instrumenten echter niet allemaal prominent voorbij komen. Het is vooral de synthesizer die een centrale plaats op deze plaat inneemt. Die synthesizer maakt duidelijk dat de Amerikaanse rocker graag teruggrijpt op de jaren ’80 en daarbij de invloeden van new wave op een uitgesponnen manier ten gehore brengt. De zangkunsten van Sartain wekken bovendien het vermoeden dat de Amerikaan soms een Nick Cave-imitator is. Gelukkig weet de muziek dat vermoeden nog enigszins af te zwakken.

Met de gitaar voornamelijk achter slot en grendel werkt Dan Sartain er in een ruim half uur acht nummers doorheen. Pas op het vierde nummer, toepasselijk ‘Black Party’ genoemd, barst het feestje enigszins los. Maar het feestje op Century Plaza is meer een funeral party. De nummers waar het album mee opent zijn allemaal trage songs, vooral ‘Cabrini Green’ is een moeilijk door te komen track.

Nadat op ‘Back Party’ het tempo is opgeschroefd, blijft het bij ‘Sinking in The Shallow End’ toch weer bij borrelen aan het oppervlak. Als op ‘First Bloods’ dan eindelijk de elektrische gitaar komt bovendrijven is dat heel leuk, maar eigenlijk ook te laat. De vurige gitaarsolo laat horen wat Sartain kan en je vraagt je dan vooral af waarom hij dit virtuoze geluid niet wat vaker toepast.

Zo blijft Century Plaza ondanks enkele positieve momenten een erg vlakke plaat. Hier komt de korte speelduur eigenlijk goed van pas. De albumhoes toont Sartain gehuld in schaduwen, maar met deze plaat zal de artiest uit Alabama zich niet van die schaduw ontdoen. Daarvoor onderbelicht hij zijn eigen muziek te veel. Hij laat in een te korte tijd te weinig overtuiging horen, daarom valt Century Plaza in zijn geheel flink tegen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Dan Sartain Label:One Little Indian Ltd
Cover Conrad Keely - Original Machines

Conrad Keely - Original Machines Original Machines is het eerste muzikale uitstapje van de Engelse zanger...

Cover Matty Charles & Katie Rose - Catching Arrows

Matty Charles & Katie Rose - Catching Arrows Voortdurend optredend in een handvol lokale pubs in New York en gepaard met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT