RECENSIE: Rob Moir - Adventure Handbook

Moir
recensie cijfer 2015-11-20 De hardwerkende Canadese muzikant Rob Moir startte zijn muzikale carrière als frontman van punkband The Stiffs, dat later de naam veranderde in Dead Letter Dept. De band verdiende in 2005 een platencontract bij Underground Operations. De Canadese punkers hielden het echter na één album op het label voor gezien en Rob Moir besloot solo een doorstart te maken. Hij ruilde zijn elektrische gitaar grotendeels in voor een akoestisch exemplaar en begon volwassen liedjes te schrijven. Dat leverde in 2011 de EP This Is The Lie op. In 2013 volgde zijn eerste volledige album Places To Die, dat kon rekenen op louter positieve recensies. Nu is daar zijn nieuwe plaat: Adventure Handbook, waarop te horen valt dat de ontwikkeling van Rob Moir bepaald niet heeft stilgestaan.

Dat zijn nieuwe album het etiket van een avonturenhandboek draagt, mag geen verrassing heten. Rob Moir is sinds zijn vorige plaat min of meer onafgebroken op tour geweest. Naast Amerika en Canada, was hij vooral in Europa te vinden. Op de fiets, dat ook nog. Adventure Handbook is het resultaat van al deze tourervaringen. Hij trad op met onder andere Frank Turner en daar heeft Moir ongetwijfeld veel van opgestoken. Nummers als ‘Run For Your Life’ en ‘Delivered’ doen veel denken aan het geluid van Turner, die niet geheel toevallig ook een verleden als punkrocker heeft. En net als een album van zijn Engelse folkbuddy, luistert Rob Moir’s Adventure Handbook lekker weg. Met slechts drie nummers die door de drieminutengrens heen gaan, zit er een heerlijke snelheid in het album. Dat is vast en zeker te danken aan de ongeschreven recht-toe-recht-aan wetten uit zijn punkverleden. Maar er is ook ruimte voor (precies de juiste portie) rust en overpeinzing, zoals in het melancholische ‘Just Ghost’ en ‘The Wilderness I Know’.

Met zijn nieuwe album levert Rob Moir een prestatie af waar niet veel singer-songwriters van deze tijd in weten te slagen: een plaat die vanaf opener ‘New Years Eve’ tot aan sluitstuk ‘New Years Day’ (daar is uiteraard over nagedacht) blijft boeien. Moir heeft een prettig geluid en een stem waarvan je in ieder geval de moeite neemt naar te luisteren. Op Adventure Handbook laat hij bovendien horen dat het vele touren zijn vruchten heeft afgeworpen en dat veel podiumervaring wel degelijk kan bijdragen aan de kwaliteit van een studioalbum. Rob Moir heeft een uitstekende plaat aan zijn repertoire weten toe te voegen en zou komende zomer zeker niet misstaan op welk festival dan ook. Zonnetje, biertje en de lekkere recht-toe-recht-aan songs van onze Canadese folkbuddy.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Rob Moir Label:Sonic Rendezvous
Cover Elvis Perkins - I Aubade

Elvis Perkins - I AubadeSommige muzikanten worden geboren met een naam die bij voorbaat weinig kansen...

Cover High Hi - High Hi EP

High Hi - High Hi EP Ondergetekende bezocht een tijd terug de Rotterdamse Maassilo voor een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT