RECENSIE: Darwin Deez - Double Down

Deez
recensie cijfer 2015-11-06 Met zijn pijpenkrullen, snorretje en haarband ziet Darwin Smith er niet uit als een standaard popster en zo klinkt zijn muziek gelukkig ook niet. Darwin is de frontman van de Amerikaanse indieband Darwin Deez waarvan het derde album Double Down zojuist is uitgekomen. Darwin was al een hipster voordat het woord bestond en blijft een excentriekeling. Zijn derde album is net als zijn voorgangers pakkend, luchtig, een tikje raar en heeft meer aandacht voor leuke funky gitaarloopjes. Het is bijna niet mogelijk om zijn toegankelijke muziek niet leuk te vinden. Zijn nummers komen dan ook altijd hoog in de indie-hitlijsten te staan.

De tweede single van Double Down is ‘Time Machine’, een nummer dat fijn blijft hangen en minder vreemd is dan singles van eerdere albums. ‘Time Machine’ laat goed horen wat er op Double Down te verwachten is: catchy indiepop en een plaat die waarschijnlijk net zo populair gaat worden als het debuut van Darwin Deez. Wat misschien niet direct opvalt, is dat de tekstuele thema’s van de nummers meestal niet heel vrolijk zijn, maar de muziek wel. Dit is een tegenstrijdigheid waar Darwin Deez op mikt. In de eerste single ‘Kill Your Attitude’ is dit duidelijk te horen, hij bespreekt hier relatieproblemen, maar wederom met vrolijke muziek. Daarnaast gebruikt Darwin metaforen om zijn problemen luchtiger te houden. Zo kan ‘Last Cigarette’ een liedje zijn over het stoppen met roken, maar ook over het stoppen met een slechte relatie.

Darwin had nog een ander een doel voor ogen toen hij aan zijn derde album werkte. Hij was geïnspireerd door de films van Ridley Scott (Prometheus, Blade Runner) waarin steeds dezelfde thema’s terug komen, maar waarbij dit niet opvalt en iedere film toch nieuw materiaal is en niet verveelt. Darwin wou ditzelfde effect creëren. Hoewel de overeenkomsten tussen Darwins eerdere werk een stuk duidelijker aanwezig zijn dan de overeenkomsten in Scott’s films, werkt het effect goed: dezelfde formule wordt gebruikt, maar Double Down is wel duidelijk nieuw werk dat niet verveelt, maar wel herkenbaar is. Het derde album bevat twaalf liedjes, maar duurt maar een luttele 35 minuten. Het is wat kort voor een album, maar misschien maar beter ook, langer zou waarschijnlijk wel wat saai worden.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Darwin Deez Label:Lucky Number Music
Cover Koen Herfst - Back To Balance

Koen Herfst - Back To BalanceEen van de beste drummers die Nederland rijk is, is ongetwijfeld Koen Herfst...

Cover Lorrèn - Shades Of Blue

Lorrèn - Shades Of Blue Lorrèn begon haar muzikale carrière al vroeg bij het Junior Songfestival,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT