RECENSIE: Health - Death Magic

HEALTH
recensie cijfer 2015-12-05 In Los Angeles draait een hoop om uiterlijk vertoon. Er wordt vooral een hoop geacteerd en elke Amerikaan die het serieus wil maken in de entertainmentwereld verhuist die kant op. Om dus enigszins met het hoofd boven het maaiveld uit te komen zal je, talent of geen talent, harder moeten schreeuwen dan de rest.

HEALTH schrijft zodoende consequent de bandnaam met hoofdletters.
Want HEALTH komt uit Los Angeles. Capiche?

Ook op het nieuwste album Death Magic wordt er lekker veel geschreeuwd. Gelukkig maar. Daar zijn ze goed in. Daar hebben ze een fanbase mee op weten te bouwen en zo zien we een band als deze graag. Maar productietechnisch is het geheel zodanig opgepoetst dat het glimt. En glimmende dingen die schreeuwen … die worden al snel, excuse my French, kitsch.
HEALTH is duidelijk op zoek gegaan naar een wat toegankelijker geluid. Logisch. Je kunt als band niet altijd blijven blazen alsof je twintig bent. Zoeken naar een iets afwisselendere en uitdagendere mal om je gekte in te stollen lijkt een hele logische stap.
De wonderlijke mix van neo-industrialistische ‘wave’ en snoeiharde deathmetal die we al kenden wordt op Death Magic ook nog eens opgeluisterd met invloeden van eighties synthpopbands als Depeche Mode of liever nog The Pet Shop Boys.

Voor een band die zich liever onderscheidt met super slow-mo`s van projectielbraken (spoiler: dat is geen pretje) in verontrustende videoclips, is dit op papier een bewonderenswaardige move. Popmuziek proberen te laten stroken met onversneden psychotische bombast is geen gemakkelijke opgave. Het zou alleen mooi zijn als je je dan vol overgave voor de leeuwen gooit en je vingers brandt met alles wat je kan. Zo niet HEALTH. Death Magic voelt als een halve poging. Een poppy productie betekent namelijk niet direct garantie voor ‘pop(achtige) muziek’. Het zit hem ook in structuur. Het resultaat is helaas een plaat die zichzelf wentelt in het onvermogen om fatsoenlijk afscheid te nemen van hun niche.

Zonde. De beste momenten zijn namelijk toch echt de tracks waar wel opzichtig is geprobeerd om met een aanstekelijke poptune op de proppen te komen. Streep ‘Flesh World UK’ weg tegen bijvoorbeeld ‘Men Today’ en het verschil is duidelijk. Eenzelfde vergelijking is toe te passen op ‘Dark Enough’ en ’New Coke’.

Het hopen is nu op een wat stillere verandering. Evolutie in plaats van revolutie. Als ze de ballen hebben die passen bij een band uit een stad die zo hard gilt om aandacht en wel een keer durven doorpakken, is HEALTH hard op weg een zeer interessante band te worden. Tot die tijd voelt de transitie in de vorm van Death Magic echter te veel als een tussendoortje.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Health Label:Caroline Records
Cover Micachu & the Shapes - Good Sad Happy Bad

Micachu & the Shapes - Good Sad Happy BadDe totstandkoming van Good Sad Happy Bad is op voorhand al één van de meest...

Cover Opticks - Opticks

Opticks - Opticks Twee jaar lang werkte de Achterhoekse band Opticks , voorheen onder de naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT