RECENSIE: Radkey - Dark Black Makeup

Radkey
recensie cijfer 2015-10-23 Radkey, de band van de Amerikaanse broers Isaiah (bas), Solomon (drums) en Dee Radke (lead vocals en gitaar), oogstte in 2013 veel lof met de EP’s Cat & Mouse en Devil Fruit. Daarnaast wist de band de afgelopen jaren het hart van menig concert- en festivalbezoeker te veroveren. Het intensieve touren en het perfectioneren van het ondertussen geschreven materiaal stond tot voor kort de release van de eerste full length in de weg, maar het wachten wordt nu beloond met debuutplaat Dark Black Makeup. De plaat werd geproduceerd door Ross Orton, die onder andere ook produceerde voor Arctic Monkeys (AM) en altrockband Drenge.

Radkey wordt veelal in de punkhoek weggezet. De vergelijking met The Ramones en The Misfits is veelvuldig gemaakt, de band houdt van “hey hey’s” en “ho ho’s” en Dee klinkt als Misfits frontman Glenn Danzig. De stempel rock doet echter meer recht aan het geluid van de band. Het merendeel van de nummers is relatief traag, duurt langer dan drie minuten en past wat betreft vibe, opbouw (breaks, gitaarsolo’s, etc.) en lyrics dus meer in het rockgenre. Luister de titeltrack en talloze andere nummers op de plaat, zoals ‘Love Spills’, ‘Parade It’ en ‘Best Friends’, en je kan er niet onderuit dat je met een hele degelijke rockband (in de lijn van Queens Of The Stoneage) te maken hebt. De broertjes schudden de lekker in het gehoor liggende rocksongs zo uit hun mouw.

De band heeft echter ingeboet aan jeugdige onbezonnenheid en kleurt het grootste deel van de plaat (te) braaf binnen de lijntjes. Dat is zonde, want de energieke rouwe kant van Radkey maakt de band juist interessant. Gelukkig laten de Radke’s op Dark Black Makeup zo nu en dan nog wel horen dat ze de punk nog in zich hebben. Het trio laat het al doorschemeren in het nummer ‘Romance Dawn’ en overtuigt vervolgens met de nummers ‘Le Song’ - het refrein van dit nummer, “Come a little bit closer!”, is overigens gejat van het nummer ‘Vampira’ van The Misfits – ‘Song Of Solomon’ en ‘Glore’. Als de onbeteugdelde energie van Radkey in deze liedjes vrijkomt, is de band en hun debuutplaat het leukst.

Dark Black Makeup is een oerdegelijk debuut van deze drie jongen honden uit St. Joseph, Missouri. De wereld lag al aan hun voeten, maar de mogelijkheden lijken met deze plaat op zak eindeloos. Het is te hopen dat Radkey daar de vruchten van plukt, maar zich in de toekomst wat minder laat beteugelen en hun jonge harten laat spreken.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Radkey Label:V2 Records
Cover Vintage Trouble - 1 Hopeful Rd.

Vintage Trouble - 1 Hopeful Rd.Overtuigende optredens als voorprogramma bij AC/DC, Bon Jovi en The Who, en...

Cover Gregory Page - Let`s Fall In Love Again

Gregory Page - Let`s Fall In Love Again We hebben de laatste paar jaar veel artiesten gezien die het geluid van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT