RECENSIE: Agusa - Agusa 2

Agusa 2
recensie cijfer 2015-09-29 Voor het soort instrumentale progressieve rock dat Agusa (vernoemd naar een gehucht in de Zweedse bossen) brengt is een markt, al blijft het altijd een kwestie van smaak en gevoel. Soms raakt de muziek je, maar soms ook doet al die instrumentale virtuositeit je helemaal niets, ook al heeft dat vaak helemaal niets te maken met de kwaliteit van de muziek. Ook de instrumentale klanken op Agusa 2, het tweede album van de vijf Zweden, zijn hoogstaand, maar zal slechts een beperkt publiek bereiken.

Op Agusa 2 staan twee lange nummers die rond de twintig minuten klokken. De stijl is progrock met een ferme jaren zeventig tic. We horen een mix van Pink Floyd, King Crimson, Santana en Jethro Tull. Door het gebruik van een oud orgel en een fluit, komt de muziek enigszins folky over.

Het eerste nummer met de tongbrekende titel ‘Gånglåt Från Vintergatan’, dat melodie van de melkweg betekent, kabbelt rustig rond een Pink Floyd- achtig thema, inclusief wat vage jodelzang. Hierdoor heeft het nummer soms wel iets weg van ‘Careful With That Axe Eugene’, maar dan een pak minder spannend.

Het tweede nummer heet ‘Kung Bores Dans’ (de dans van koning winter) en begint met een folky thema. Na een minuut of vier doemen rustige intermezzo’s op waarna wat mooie gitaarsolo’s los barsten. Hierdoor krijgt het nummer een iets opzwepender ritme en wat Santana-achtige trekjes. Na een minuut of elf valt de stilte even in, waarna er nog even wat steviger riffwerk volgt en het beginthema in verschillende gedaanten tot het einde weer de overhand krijgt.

Muzikaal is het uitermate virtuoos wat de vijf heren ons voorschotelen, maar wat voor de één een vijf-sterren album is, kan het een ander totaal onverschillig laten. De eindscore is dan ook een gemiddelde. Maar rustgevend is de muziek in ieder geval wel.
Recensent:Jan Didden Artiest:Agusa Label:Hard Life Promotion
Cover Heavens Gate - Best For Sale!

Heavens Gate - Best For Sale! Heavens Gate is een Duitse powermetalband die van 1987 tot 1999 heeft...

Cover Jerusalem In My Heart - If He Dies, If If If If If If

Jerusalem In My Heart - If He Dies, If If If If If If Muziek en beeld zijn in het geval van Jerusalem In My Heart niet los van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT