RECENSIE: Mumford and Sons - Wilder Mind

Mumford & Sons
recensie cijfer 2015-06-03 De heren van Mumford & Sons maakten met hun debuutalbum de banjo hip. Het gezelschap verhuisde dankzij haar populariteit binnen no-time van de Tivoli naar de Ziggodome. Een zaalformaat waar het kleinschalige country element een stuk lastiger tot haar recht komt. Met opvolger Wilder Mind neemt de band afscheid van haar banjo en stoomt ze zichzelf klaar voor een goedgevulde agenda met grootse optredens. In Nederland bezoekt Mumford & Sons het Goffertpark.

Daarmee nemen ze ook gelijk afscheid van haar onderscheidende geluid. Het gros van de nummers op Wilder Mind lijkt gemakkelijk vervangbaar door het gemiddelde van radiozenders als 538 en 3FM. ‘Believe’ is bijvoorbeeld duidelijk geschreven voor het kippenvelelement tijdens de setlist. Een sfeervolle intro moet de luisteraar opwarmen, het refrein is vervolgens simpel en valt makkelijk mee te neuriën. Een paar nummers verder heeft ‘Broad-Shouldered Beasts’ met enkele pseudo-psychologische overwegingen geprobeerd om in te spelen op het gevoelsleven van de luisteraar. Hetzelfde geldt voor het refrein, inclusief koortje, op ‘Just Smoke’. Net zoals elk ander nummer is hier de opbouw voorspelbaar en volledig inwisselbaar voor andere nummers op de plaat. Mumford & Sons maakt groots opgezette nummers met veel ruimte voor sfeeropbouw, enkele stevige gitaren en gemakkelijk klinkende refreinen. Deze combinatie maakt de muziek karakterloos.

Mumford & Sons veranderde met haar debuutalbum het poplandschap. Het werd weer cool om country te maken. Marcus Mumford heeft daardoor een kleine golf aan artiesten geïnspireerd. Dat de groep een andere kant op wil is zeer lovenswaardig. Wilder Mind geeft echter het idee dat er bewust een keuze gemaakt is om de kant op te gaan van gegarandeerd resultaat op de grote festivalweides en stadions. Dat is jammer, want als ze echt hun hart hadden gevolgd met een origineel geluid, dan hadden Mumford & Sons ongetwijfeld een prachtig album gemaakt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Mumford and Sons Label:Island
Cover Villagers - Darling Arithmetic

Villagers - Darling Arithmetic Villagers is een (eenmans-)project van de Ierse singer-songwriter en...

Cover Jacco Gardner - Hypnophobia

Jacco Gardner - Hypnophobia Als een donderslag bij heldere hemel betoverde de Hoornse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT