RECENSIE: The Miseries - The Miseries

Miseries
recensie cijfer 2015-05-07 Exit gevoelige liedjes, enter garagerock. Een wild plan dat tijdens een bezoek aan een kroeg ontstond, resulteerde voor Tim Knol en een aantal vrienden in een titelloos debuutalbum. De muziek van The Miseries sluit naadloos aan bij die van de Ty Segalls en Mikal Cronins van deze wereld. Veel gitaren en weinig omslachtig gedoe dus.

Waar Knol het normaal gesproken moet hebben van een melancholisch tintje, is het bij The Miseries het spelplezier dat direct opvalt. Dat het gelukt is om dit door middel van een album over te brengen, geeft aan dat de liedjes simpelweg puik zijn. Vaak halen ze de twee minuten niet. Het kwartet uit Hoorn heeft er namelijk voor gekozen om zich te beperken tot de essentie: een goed couplet en dito refrein, dat een aantal keer herhalen en basta. Tekstuele diepgang is er nauwelijks, maar dat stoort veelal niet.

Het voor The Miseries behoorlijk lange liedje ‘Trouble Finding Out’ (ruim drie minuten) klinkt door een koortje wat lieflijker dan het puntige tweetal garageliedjes dat het album opent. Een rondje teveel couplet en refrein wordt gecompenseerd door het verrassende staccato einde. Vervolgens gaat het weer vrolijk los met ‘I Know That You Want It’. Knol zingt quasi nonchalant, wat werkt bij de overstuurd en rauw klinkende gitaren.

Bij een album waarvoor het idee in de kroeg ontstond, horen liedjes over bier. De in Nederland snel aan populariteit winnende biersoort India Pale Ale komt zelfs twee maal nadrukkelijk aan bod. ‘Gimme IPA’ en ‘Wiggle’ (de naam van Tim Knols eigen IPA) zijn helaas niet de meest sprankelende liedjes, hoewel eerstgenoemde niet onplezierig is tussen al het opvliegerige gedruis. Met kort werk als ‘Sorrow’ en ‘Backdoor’ - die het qua aantal verschillende akkoorden niet winnen van de meeste liedjes van The Ramones - geven Knol en consorten echter zonder meer hun visitekaartje af.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:The Miseries Label:Excelsior Recordings
Cover Bop English - Constant Bop

Bop English - Constant BopWhite Denim heeft de laatste jaren haar naam gevestigd met makkelijk te...

Cover The Mysterons - The Mysterons EP

The Mysterons - The Mysterons EP Met drie leden van Jungle By Night, PAUW frontman Brian Pots en zangeres...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT