RECENSIE: MY BABY - Shamanaid

Shamanaid
recensie cijfer 2015-05-26 Nog niet eens zo lang geleden maakte My Baby, een samensmelting van Nederlands en Nieuw-Zeelands bloed, het indrukwekkende debuutalbum en nu is daar al een vervolg op uitgekomen. Het onlangs uitgebrachte Shamanaid gaat verder waar My Baby Loves Voodoo! eindigde. Cato van Dijck, de prachtige verschijning met bijzondere stem, liet zich met haar muzikale partners Daniel (Da Freez) Johnston en Joost (Sheik) van Dijck al grotendeels door het gevoel leiden en daar is geen verandering in gekomen. Wel klinkt het trio minder gehaast dan op die geweldige voorganger en is er meer onderzoek gedaan naar niet-Westerse invloeden, om deze eventueel op de psychedelische reis met als eindbestemming Shamanaid te gebruiken.

Aldus geschiedde. Het resultaat hiervan is dat de rootsmuziek nu nog meer meditatieve kenmerken bezit. Goede voorbeelden hiervan zijn ‘6X2’ en ‘Panggajo’ die ook nog eens heel eigentijds klinken. De band ziet muziek als een spirituele beleving en soms kan daar zelfs op worden gedanst. Vanaf de opener ‘Seeing Red’ is het vrij lastig om niet mee te gaan in het aanstekelijke ritme en wat te denken van die rauwe slidegitaar in ‘Uprising’, met die aparte percussiegeluiden. Psychedelische klanken in een mix van swamprock en deltablues kunnen dus wel degelijk op een toegankelijke manier worden toegepast.

Logisch dat My Baby de interesse wist te wekken van bluesveteraan Seasick Steve. Zelden zal hij een stel jonge muzikanten zoals deze ”Dutch/Kiwi 3-piece” hebben ontmoet dat zo in zijn straatje past. De eerste optredens met deze Sonic Soul Surfer zijn al achter de rug, maar er staan nog mooie optredens in het buitenland te wachten, met als zeer waarschijnlijke hoogtepunt die op het Glastonbury Festival eind juni in Engeland. Vooralsnog hebben wij het voorrecht om ze naast de diverse clubshows in het land, op onze eigen Zwarte Cross, Ribs & Blues en Beeckestijn Pop te aanschouwen en te bewonderen. Speciale vermelding verdient overigens het stijlvolle hoesontwerp van Shamanaid dat in een vinyl uitvoering al helemaal goed tot zijn recht lijkt te komen.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:MY BABY Label:Embrace Recordings
Cover Pitchtuner - Ready To Go

Pitchtuner - Ready To GoWat je zelf doet, doe je meestal beter. Ongetwijfeld dachten de Japanse Miki...

Cover Karyn Crisis Gospel Of The Witches - Salem`s Wounds

Karyn Crisis Gospel Of The Witches - Salem`s Wounds De Amerikaanse Karyn Crisis heeft al een klein muzikaal leven achter de rug....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT