RECENSIE: Luna - Best of Luna

Luna - The Best of
recensie cijfer 2006-11-25 Het New Yorkse indie-kwartet Luna hield het vorig jaar na twaalf jaar en zeven studioalbums voor gezien. Deze Best of bevat 18 tracks die de band tussen 1992 en 2004 heeft uitgebracht.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de band vaag van naam kende, maar ze eigenlijk nog nooit had gehoord. Bij beluistering van deze compilatie bekroop me het gevoel dat ik toch wel iets gemist heb. Want wat heeft deze band een paar geweldige liedjes geschreven! De eerste twee songs, Moon palace en Sideshow by the seashore, zijn direct raak. Ze zijn dan ook afkomstig van hun onvolprezen album Penthouse. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone heeft dit album ooit eens uitgeroepen tot een van de beste albums van de jaren ’90. Ook het daaropvolgende Anesthesia is erg fraai. En zo staat er nog veel meer moois op deze compilatie. De dromerige, psychedelische popliedjes met mooi gitaarwerk van zanger/gitarist Dean Wareham hebben soms wel wat tijd nodig om je te pakken. Ze zijn over het algemeen vrij loom qua tempo en hebben niet persé de meest catchy zanglijnen. Toch gaan de liedjes groeien en groeien zodra je ze vaker beluistert. Heerlijk gewoon, hoe de band even lekker de weg kwijtraakt in het uitgesponnen Friendly advice, of hoe de band ontroert in het prachtige Tigerlily. Invloeden die bij mij opkwamen toen ik de compilatie beluisterde waren o.a. de oude R.E.M., The Shins, Lou Reed en Velvet Underground. Niet voor niets speelt Velvet Underground’s Sterling Morrison op een aantal tracks mee. Waarschijnlijk was die band sowieso erg gecharmeerd van Luna, aangezien zij Luna mee op tournee namen in 1993.

De CD is tijdelijk voorzien van een extra CD waarop de band 17 covers onder handen neemt. De band ontfermt zich hier over songs van uiteenlopende artiesten als Serge Gainsbourg, Velvet Underground, John Lennon en Guns ’n Roses. Vooral de lekker lome uitvoering van Sweet child o’mine van deze laatste band is echt briljant.
Best of biedt een fraai overzicht van deze indie-band. Wat ontzettend balen dat Luna niet meer bestaat…
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Luna Label:V2 Records
Guillemots - Through the windowpane

Guillemots - Through the WindowpaneEindelijk weer eens een lekkere eigenwijze band in popmuziekland. De...

Alamo Race Track - Black Cat John Brown

Alamo Race Track - Black cat John Brown Alamo Race Track; Een paar maanden geleden nog een band die een redelijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT