RECENSIE: Great Lake Swimmers - A Forest Of Arms

GLS
recensie cijfer 2015-06-18 A Forest Of Arms, Great Lake Swimmers’ zesde langspeler, begint voortvarend met het uptempo ‘Something Like A Storm’, compleet met een tex mex trompet, veel lalala lalala la, en een tropische percussie in de outro. Dat belooft wat voor de rest !
Zanger en songwriter Tony Dekker is milieuactivist, en uit dat niet alleen in titels en teksten, de plaat is ook op een buitenlokatie opgenomen, zoals ook de bij vorige albums. Deze keer is gekozen voor de grotten van Tyendinaga in de provincie Ontario. Niet dat het echt te horen is op de plaat, het geluid lijkt weer strakgetrokken te zijn in de studio, maar het heeft de band weer de nodige inspiratie gegeven, met de natuur als voornaamste thema.

Het vervolg van A Forest Of Arms klinkt warm, ingetogen, mooi georkestreerd, en harmonieus. De vocalen smelten samen met de voornamelijk akoestische instrumenten, waarvan op dit album naast de banjo en mandoline, vooral de viool opvalt. Echter, dit is hetzelfde geluid dat Dekker de wereld al jaren voorschotelt. De composities zijn niet sterk genoeg om boven de vorige platen uit te stijgen. De luisteraar blijft hangen in de melancholie. De energie van de openingstrack komt niet meer terug, en dat is een gemiste kans. Neem ‘The Great Bear’, een song gemaakt na, en geïnspireerd door een trip in het regenwoud in British Columbia. Bij het begin hoor je al de opbouw die mogelijk gaat komen naar een prachtig wat zwaarder aangezet dramatisch einde, maar het wachten wordt niet beloond, en het nummer sterft in schoonheid. Een ander voorbeeld is het laatste nummer, een overbodige, ingehouden reprise van ‘Something Like A Storm’, alsof ze willen zeggen, “hey, dit is eigenlijk zoals we het bedoelde”.

Ach, er zullen genoeg fans zijn die weer heerlijk kunnen wegdromen bij deze plaat, en het is representatief voor nieuwe instappers om Great Lake Swimmers te leren kennen. Er zal ongetwijfeld een volgende plaat komen, het is alleen te hopen dat deze wat meer vernieuwend is dan A Forest Of Arms
Recensent:Michiel van den Dorpel Artiest:Great Lake Swimmers Label:Nettwerk Music Group
Cover Joe Bonamassa - Muddy Wolf At Red Rocks

Joe Bonamassa - Muddy Wolf At Red RocksHet moordende tempo waarmee Joe Bonamassa producten op de markt brengt gaat...

Cover Kelly Clarkson - Piece By Piece

Kelly Clarkson - Piece By Piece Ze was de eerste winnares van de talentjacht American Idol en scoorde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT