RECENSIE: Susanne Sundfør - Ten Love Songs

Sundfor
recensie cijfer 2015-04-23 De Noorse singer-songwriter Susanne Sundfør is een bijzonder talent dat het in Scandinavië al ver geschopt heeft. Ze heeft volgens de media, fans en zelfs medemuzikanten een sprookjesachtige stem waar je geen genoeg van kunt krijgen. Het zal voor hen dan ook een hele verademing zijn Susanne terug van weggeweest is. Regelmatig mocht ze schitteren op nummers van onder anderen Röyksopp en M83, terwijl ze ondertussen maar liefst drie jaar de tijd heeft genomen om aan haar zesde album Ten Love Songs te werken. Zoals de titel al doet vermoeden gevuld met tien liefdesliedjes, maar wel met een twist.

Susanne staat bekend om haar obscure synthpop, waar ze ook op dit album de luisteraars weer een royale portie van voorschotelt. ‘Darlings’, de eerste track van de plaat, is een perfect voorbeeld van zo’n artistiek kunstwerkje met een stevige handtekening eronder. Met behulp van een digitaal orgel en een koor introduceert Sundfør zichzelf en haar mysterieuze stijl. Ook ‘Silencer’ is een ballade als vanouds die haar kristalheldere stem goed naar voren laat komen. Toch laat Susanne al gauw merken van meerdere markten thuis te zijn, door zich van een veel toegankelijkere kant te laten zien.

Op de rest van het album voert pop dan ook de boventoon. Zo kunnen liefhebbers van de 80’s zich tegoed doen aan de eerste single ‘Fade Away’, dat bijna een verloren nummer van ABBA zou kunnen zijn. Ook ‘Delirious’ en ‘Slowly’ zijn nummers in deze stijl waarbij je bijna niet stil kunt blijven zitten. Des te groter is dan ook de verrassing bij het luisteren van ‘Memorial’, wanneer het nummer halverwege plots overgaat in een klassieke opvoering van rond de tien minuten. Wonderlijk, maar wel erg afwijkend van de rest van de plaat.

Het album sluit af met ‘Insects’ in de stijl van The Knife. Met bezwerende beats en bliepjes werkt Susanne naar een hoogtepunt toe, om je plotseling achter te laten in stilte. In eerste instantie verwarrend, daarna een mooie aanleiding om opnieuw te beginnen met luisteren. Een ding is namelijk zeker, dit is een album om verliefd op te worden!
Recensent:June Ten Have Artiest:Susanne Sundfør Label:Kobalt
Cover Karin Park - Apocalypse Pop

Karin Park - Apocalypse Pop Karin Park is een extravagante Zweedse popprinses met een rauw randje. Met...

Cover José González - Vestiges & Claws

José González - Vestiges & Claws “Die van dat reclamespotje” . Zo stelde men vroeger de Zweed José González...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT