RECENSIE: Tuxedo - Tuxedo

Tuxedo
recensie cijfer 2015-03-20 Jake One verdiende zijn sporen als (hiphop)producer al ruimschoots. Hij is actief sinds het begin van de jaren ’90 en hij produceerde voor MF DOOM, Brother Ali., G-Unit en talloze anderen. In 2008 leverde Jake One zijn goed ontvangen eerste album White Van Music af, dat in 2010 werd opgevolgd door het album The Stimulus Package (met Freeway). De carrière van Mayer Hawthorne verliep iets anders. Hij begon ooit als DJ en rapper en tekende in 2006 bij het avantgarde platenlabel Stones Throw Records. Na for the fun of it enkele soulsingles te hebben uitgebracht, bestormde hij in 2009 als soulzanger de hitlijsten met zijn debuutalbum A Strange Arrangement.

De samenwerking tussen Jake One en Hawthorne, onder de naam Tuxedo, ontstond in 2006, nadat ze mixtapes hadden uitgewisseld. Jaren later verschenen enkele tracks online en met Tuxedo is het eerste album van het duo een feit. De productie van de plaat was in handen van John Morales (o.a. bekend van het duo M&M), die in de jaren ’80 naam maakte in de discoscene. Verwacht een album in lijn met het werk van bijvoorbeeld Chic, Shalamar en Plush. Een plaat vol mierzoete pop en soul, gebouwd op een fundament van gelikte funk. Het ene moment dans je onder de glinstering van een discobal, het volgende moment zit je met je meisje te dineren bij kaarslicht.

Tuxedo heeft goed gekeken hoe voorgangers het deden, gelijkenissen met werk uit de jaren ’70 en ‘80 te over, en kleurt op Tuxedo keurig binnen de lijntjes. Op het album, dat wat betreft inhoud, opbouw en niveau erg constant is, zijn dan ook weinig verrassingen te horen. Zijn er nog tracks die in deze recensie bijzondere aandacht verdienen? Eigenlijk niet, maar gelet op de actuele plagiaatdiscussie is ‘Number One’ nog wel het vermelden waard. Het nummer bevat veel gelijkenissen met het nummer ‘Ain’t No Fun’ van Snoop Dogg. Hawthorne zegt hier het volgende over op de website van Stones Throw: "We always wondered what the original sample was for 'Ain't No Fun'. Since we couldn't figure it out, we decided we would dream up what it sounded like and record it ourselves". Tot legal issues zal dit niet leiden, de heren hebben de zegen van Snoop Dogg.

Stones Throw Records heeft zich gelukkig nooit beperkt tot hiphop en dit album van Tuxedo is een mooie uitbreiding van de meer toegankelijke funkcatalogus van het label, waarin we ook werk terugvinden van The Stepkids en Dam-Funk. Niet vernieuwend, een beetje fout, maar vooral ook erg leuk.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Tuxedo Label:Bertus
Cover Alamo Race Track - Hawks

Alamo Race Track - HawksMenig muziekliefhebber keek er al jaren reikhalzend naar uit en dat wachten...

Cover To Kill A King - To Kill A King

To Kill A King - To Kill A King Met het tweede self-titled wapenfeit sinds kort uitgebracht, is To Kill A...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT