RECENSIE: Civilian - The Second

Civilian
recensie cijfer 2015-02-21 ‘Love In The Moshpit’: Hallo horen we daar ‘Caught In A Mosh’ deel twee ? Oftewel hier moet Anthrax model hebben gestaan voor dit nummer afkomstig van The Second, de tweede plaat van het Belgische Civilian. Het vijftal gooit overigens meer invloeden van oudere bands in haar wat knoestig overkomende metal. Hier hebben vooral de metalbands uit de jaren tachtig model gestaan voor deze plaat, inclusief het Spartaanse geluid.

Het stemgeluid van Mark Van Luijk ligt erg op de muziek en als hij nu een geweldige zanger was dan was dat geen probleem geweest, maar hij heeft niet echt een boeiende stem. Hij zingt weliswaar niet vals en hij heeft soms een zekere ruigheid, maar hij heeft het gewoon net niet en klinkt vooral onzeker en regelmatig geforceerd. Daarnaast is zijn accent wel weer aandoenlijk.

De mooiste songs zijn de wat ruigere werkjes waarbij het grungy overkomende ‘Break The Chain’ in positieve zin opvalt, al is de zang van Van Luijk hier licht tenenkrommend. Beschamend is het refrein van ‘Digging A Hole’ dat rechtstreeks van Nirvana’s ‘Polly’ is gejat. Als ze daar maar geen last mee krijgen. Ironisch is dat aan het einde van de ballad ‘Closed Door’ een nieuwsbericht over Nirvana langskomt. Voor het overige horen we nog wat Iron Maiden langskomen in het redelijk goede ‘Tarantula’, maar vergaloppeert van Luijk zich in de eerder genoemde ballad ‘Closed Door’ om over de geforceerde Saxon-achtige ruigheid in ‘Hallelujahland’ maar te zwijgen. Gelukkig staat daar dan het lekker stampende ‘Wrong Side Of The Road’ tegenover. Dit nummer is met voorsprong het beste op de plaat en misschien wel een mooie blauwdruk voor de toekomst van de band.

Leuk grapje is het één seconde durende nummer ‘The Second’ halverwege het album. Verder is The Second een plaat die bij ondergetekende helaas weinig indruk weet te maken. Civilian heeft nog een lange weg te gaan voordat zij echt potten zullen gaan breken. Laat ze tot die tijd in ieder geval lekker de lokale podia onveilig maken. De band blij, de fans blij en wij blij.
Recensent:Jan Didden Artiest:Civilian Label:Hard Life Promotion
HWC

Blueshaker - Handle With CareWanneer er een album op de deurmat valt van het Nederlandse BlueShaker en...

Cover Tet Rozendal - Mata Hari

Tet Rozendal - Mata Hari De Friese Tet Rozendal is een veelzijdig artieste. Naast zangeres en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT