RECENSIE: Veldhuis & Kemper - Of De Gladiolen

V&K
recensie cijfer 2014-12-13 Het cabaretduo Veldhuis en Kemper is al zeker zeventien jaar bezig. Sinds hun grote hit ‘Ik Wou Dat Ik Jou Was’ uit 2003, komen de mannen met iedere nieuwe cabaretshow ook met een nieuw album. Het album Of De Gladiolen is ondertussen al hun zevende album en bevat zes liedjes uit hun gelijknamige nieuwe cabaretprogramma. Remco Veldhuis en Richard Kemper zijn beide veertigers met een gezin en de voors en tegens van deze levensfase vormen dan ook het hoofdthema van het album. De nummers gaan over kinderen, ouder worden, huizen en liefdesperikelen. Alle bekende onderwerpen passeren de revue. Het album is keurig gedoopt in het welbekende ‘Veldhuis en Kemper-sausje’: teksten die je laten grinniken, gezongen met de mooie samenzang van Remco en Richard en begeleid door simpele muziek. Nee, de cd verrast niet.

De eerste single ‘In dit Huis’ klinkt lekker en is een van de sterkere nummers van het album. Helaas doet het bij vlagen denken aan nummers van Guus Meeuwis. Associaties met andere artiesten komen vaker voor, zo doen de gevoelige en ietwat dramatische nummers als ‘Laat Nou Maar’ en ‘Laten We Maar Doen’ sterk denken aan het repertoire van Marco Borsato.
Een van de betere nummers is ‘Gewoon Zoals Je Bent’, een lied over het onvoorwaardelijk houden van iemand, ondanks kleine gebreken. Veldhuis en Kemper laten hier horen waarom ze als cabaretduo zo succesvol zijn, de tekst is namelijk zeer vermakelijk: “Als jij een wind laat, voelt dat als een lentebries. Als jij je kind slaat, zie ik moederlijk advies”. Wat het nummer helemaal af maakt, is dat dit alles begeleid wordt door een liefelijke pianomelodie. De rest van de nummers is niet heel vindingrijk en lijkt rechtstreeks uit de trukendoos van de popmuziek te komen, met als voordeel dat ze snel blijven hangen. Vleugjes country, levenslied, Ierse folkmuziek en zelfs ska, in het nummer ‘Liefde Is Van Niemand’, wisselen zich af.

Het duo geeft aan dat cabaret op nummer één staat en muziek op een tweede plek terecht komt en dat is zeker te horen. De mannen hebben een cd afgeleverd waarmee ze precies voldoen aan de verwachtingen. Of De Gladiolen is zeer herkenbaar Veldhuis en Kemper-materiaal; het is zeker niet slecht, maar het wordt ook nooit echt goed.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Veldhuis & Kemper Label:Pias
Cover Audrey Horne - Pure Heavy

Audrey Horne - Pure Heavy Audrey Horne , vernoemd naar een personage uit Twin Peaks , werd opgericht...

Cover Friends of the Family - Friends Of The Family

Friends of the Family - Friends Of The Family In 2012 ontstond in Den Haag een band van maar liefst elf man, genaamd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT