RECENSIE: A Liquid Landscape - The Largest Fire Known To Man

ALL
recensie cijfer 2014-01-12 A Liquid Landscape is een Nederlandse band, maar dat hoor je absoluut niet terug in hun muziek. Dat is iets wat sommige welbekende formaties als Karnivool, Anathema, Thrice en Riverside ook al bemerkt hebben. Zodoende hebben ze samen reeds het podium gedeeld. Nadat ze in 2012 hun eerste album hebben uitgebracht, mochten ze ook al shows doen met grootheden als Marillion, The Pineapple Thief, Crippled Black Phoenix en Poets Of The Fall. In het korte bestaan van een Nederlandse band mag dat een hele prestatie heten, dus wie weet wat de toekomst nog in het geschied heeft liggen voor deze mannen met de release van album nummer twee, genaamd The Largest Fire Known To Man. Net als de muziek zelf, kan het alle kanten opgaan.

De sound laat zich het beste omschrijven als frisse alternatieve rock met een flinke lading aan progrockinvloeden. In instrumenten vertaald zich dat naar het nummers die heel groots klinken met een heel ingetogen en bescheiden geluid. Als bombastisch een ander woord is voor uitbundig, dan moet er nog een woord gevonden worden voor inbundig, want dat is wat A Liquid Landscape is. Introvert en emotioneel op de manier zoals A Perfect Circle dat ook kan zijn, maar dan met de muzikaliteit van bijvoorbeeld Tool. In dat opzicht staan ze tussen de twee projecten van James Maynard Keenan in. De toon is zweverig, barst nergens uit zijn voegen, maar graaft zich naar een dieper emotioneel niveau bij de climax. Daarvoor nemen ze ook alle tijd, want de gemiddelde duur van de acht tracks is vijf minuten.

“Let’s go somewhere, just anywhere, ‘cause this moment is all we’ll ever have. We’ll find our inner fires there.” De openingsregel uit ‘The Largest Fire’, een van wat dan toch wel de heftigste track genoemd mag worden met zijn dreigende bassloopje. Met deze regel wordt bestempeld waar het hier omgaat, het kan alle kanten opgaan, maar je moet er nu van genieten en tot jezelf keren, om te zien wat je drijfveren zijn. ‘Hurled Into The Sun’ voert het tempo vervolgens weer een beetje op en is volledig instrumentaal en laat zien hoe divers deze band is. Ze schakelen gemakkelijk van het hardere werk naar een uitermate introvert stukje gitaarwerk tegen het einde.

The Largest Fire Known To Man is een meesterwerk waar je geduld voor moet hebben, maar wat zich dan loont in een hoop verborgen schatten. Alles is in de juiste dosering, de zachte stem van Fons Herder werkt zeer goed op de lichte tonen van de gitaren, waarbij de baspartijen samen met het drumwerk alles bij elkaar houdt. Een betoverende mix om bij weg te dromen met net genoeg elementen om je toch niet helemaal weg te laten zakken. Onlangs werd bekend dat ze dit jaar op Eurosonic mogen spelen, een hele eer voor de mannen, die met deze release laten horen dat ze de lat gerust nog hoger kunnen leggen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:A Liquid Landscape Label:Glassville Records
Cover At The Gates - At War With Reality

At The Gates - A War With Reality At The Gates is één van de belangrijkste en invloedrijkste bands in de...

Cover 90 Day Jane - Essence Of Time

90 Day Jane - Essence Of Time Er was eens een blogger, die beloofde in een tijdsbestek van 90 dagen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT