RECENSIE: Pauw - Pauw EP

Pauw
recensie cijfer 2014-12-13 Het is niet veel bands gegeven, om met alleen maar een demo op zak de meeste geboekte band van de Popronde ooit te worden. Het overkwam de drie vrienden van PAUW. Een psych-trio uit de Achterhoek die dankzij deze exposure al in het voorprogramma speelde van onder andere Temples en Elephant Stone. Een officiële release kon dan ook niet uitblijven en eind november brachten de heren van Pauw hun zelfgetitelde debuut-EP uit op Goomah Music.

PAUW is een band die zich duidelijk heeft laten inspireren door de psychedelische klanken uit de jaren zestig. De sound doet denken aan bands als Pink Floyd en het eigentijdse Temples. Opener ‘Shambhala’ is ijzersterk en werd onlangs nog uitgeroepen tot 3voor12 Single van de Week. Het nummer laat duidelijk de Oosterse invloeden van de band horen en ontpopt zich richting het einde tot een ware psychedelische trip à la Pink Floyd. Het rustige beginnende ‘Abyss’ bouwt zich op tot een psychrock nummer met mystieke melodielijnen, een doordenderende baspartij en het gebruik van een kerkachtige orgel. ‘Punch drunk’ speelt met echo en doet hier en daar denken aan de Nederlandse band Dewolff. Hoewel het met zijn 3:14 minuten veruit het kortste nummer van de EP is, perst zanger/gitarist Brain Pots er op het eind nog een heerlijke solo uit. Het vierde en tevens laatste nummers genaamd ‘A Siren’ is opnieuw een nummer van grote klasse. Een groovende track die door de achteruit afgespeelde gitaarloopjes en meeslepende bas- en drumpartij doet denken aan het experimentele werk van de Beatles. Na bijna zes minuten speeltijd lijkt ‘A Siren’ en daarmee de EP tot een einde te komen, maar niets is minder waar. Na ongeveer een minuut stilte volgt er namelijk een hidden track genaamd ‘Atlantis’. Een uitgesponnen hallucinerende trip van nog eens zes minuten die regelrecht uit een vette jamsessie lijkt te komen.

Hoewel de sound zeker niet vernieuwend is, zijn de jongens van PAUW erin geslaagd om een EP te maken met internationale allure. De plaat staat vol met goed doordachte en meeslepende psychedelica die de luisteraar bij elke luisterbeurt weer weet te boeien. Hier bovenop komt nog eens bij dat PAUW in een korte periode een geweldige live reputatie heeft opgebouwd. Zaak voor de mannen om dit muzikaal vakmanschap en enthousiasme vast te houden en dan zouden ze nog eens heel ver kunnen komen. Kortom een band om in de gaten te houden!
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:Pauw Label:Goomah Music
Cover Heart In Hand - A Beautiful White

Heart In Hand - A Beautiful WhiteDe hardcoreband Heart In Hand is een groep die zichzelf constant vernieuwd....

Cover Magic Castles - Sky Sounds

Magic Castles - Sky Sounds Het is geen schande om nog nooit gehoord te hebben van de Amerikaanse band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT