RECENSIE: Navarone - A Day At The Chapel

Navarone
recensie cijfer 2015-01-09 Na het uitbrengen van hun debuutalbum ‘A Darker Shade Of White’ houdt Navarone haar kapelsessies. Een droom om in de grote zaal van de kapel van Roepaen te spelen ontstaat en een jaar later zit de zaal vol om de band in een semiakoestische setting te bewonderen. Dit alles speelde zich af in december van 2013, maar werd pas vlak voor de feestdagen uitgebracht. A Date At The Chapel is het derde pronkstuk van de band uit Nijmegen.

Naast de band zelf zijn negen muzikanten van The Wooden Collective uitgenodigd om mee te spelen tijdens deze bijzondere show. Zo worden de arrangementen aangekleed door blaasinstrumenten, strijkinstrumenten, een harp, piano en percussie. Deze negen muzikanten openen de show met ‘Overture’, een instrumentaal stuk dat zeker in lijn ligt met de muziek van Navarone. Als de band het podium betreedt en haar repertoire afwerkt, blijkt dat The Wooden Collective een extra laag aan de muziek aanbrengt. En waar de muziek van Navarone normaal gesproken een overweldigend geweld is, weten de band en het orkest dit nu aan te passen tot muziek die past in deze prachtige kapel.

De setlist is een mooie afwisseling tussen de nummers van het debuutalbum en de destijds nog niet uitgekomen opvolger (Vim And Vigor). De hoogtepunten van het concert komen dan ook van beide platen. Opeenvolgend worden ‘Leave’, ‘Highland Bull’, ‘Murder And Misery’, ‘Wander’, ‘The Red Queen Effect’ en ‘Sage’ vertolkt en de band brengt ook wat meer pit in de muziek. Tijdens ‘Wander’ krijgt zanger Merijn van Haren het hele publiek mee als achtergrondkoor. Zijn opmerking “Normaal moet ik zeggen “Harder!”, maar hier klinkt het zo mooi, zacht.” klopt zeker. Ook tijdens ‘Sage’ heeft de band een bijzonder concept bedacht. Tijdens de brug, ingeluid door een enorme gong, wordt een tikkende klok op het podium neergezet en fluistert iedereen in het publiek zijn of haar wens. Dit geeft een heel bijzonder effect.

De toegift wordt gevormd door de nummers ‘Devil’s Ferry’, ‘Feathers’ en ‘Dawn’. Het nummer ‘Feathers’ stamt nog uit de jonge dagen van de band en is speciaal uit de kast gehaald, omdat het zo mooi past bij de setting. De rustige nummers in de toegift brengen wat meer rust en zorgen voor een natuurlijk einde van een memorabele show.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Navarone Label:Suburban
Cover Bear's Den - Islands

Bear's Den - IslandsWaar een muziekschool of conservatorium meestal het begin is van een muzikale...

Cover Broncho - Just Enough Hip To Be Woman

Broncho - Just Enough Hip To Be Woman In 2010 werd de band Broncho opgericht door Ryan Lindsey. De band begon in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT