RECENSIE: Live - The Turn

The Turn
recensie cijfer 2015-02-02 Een nieuw album van Live, dat is nogal een verwarrende ervaring gezien de omstandigheden. Zoals dat tevens het geval zou zijn bij iedere andere band die een doorstart maakt zonder hun karakteristieke zanger. Want dat is wat er gebeurd is. Na het vertrek van Ed Kowalczyk nam zanger en gitarist Chris Shinn in 2012 het stokje over. Of raapte hij hem op van de grond want Ed verbrak alle banden met de overige bandleden na ruzies over geld. Het probleem met een band als Live is alleen dat Ed Kowalczyk nogal belangrijk was. Het is moeilijk om te luisteren en niet bevooroordeeld te zijn.

Het is dan ook moeilijk om onbevooroordeeld te luisteren naar The Turn , de titel van de eerste plaat met een nieuwe zanger. Een titel die in theorie een mooie verwijzing is naar het nieuwe begin, maar het is niet echt van toepassing op de plaat. Tenzij ze hiermee duiden op een rechtsomkeert naar het oude werk van de band. En daarmee komen we meteen bij het volgende probleem. Het staat ondergetekende aan wat er te horen valt, maar tegelijkertijd is het lastig te benoemen waar dan precies naar geluisterd wordt. De stem van Chris Shinn heeft veel overeenkomsten met die van Ed Kowalczyk, maar kan er tegelijkertijd niet aan tippen.

Live lijkt door te willen waar ze gestopt was en dat is begrijpelijk, want met 22 miljoen verkochte albums ondersteunen de feiten dat deze formule succesvol was. Misschien had de band er beter aan gedaan om te zoeken naar een zanger met een eigen geluid. Nu komt vaak het woord coverband naar boven bij nummers als ‘Siren’s Call’ en ‘By Design’, met name in de refreinen, en daarmee doe je Live in hun nieuwe bezetting eigenlijk te kort. De gelijkenis is alleen te prominent aanwezig om het niet te benoemen.

Als je van Live houdt moet je The Turn dan ook bijna wel goed vinden, want de vertrouwde sound is er wel. Dit komt deels doordat het album geproduceerd werd door Jerry Harrison (die eerder onder andere ook Throwing Copper en The Distance To Here produceerde) en daarbij is de rest van de band nog steeds in originele bezetting. De belangrijkste vraag is alleen toch hoe zwaar je het laat wegen dat Ed Kowalczyk ontbreekt. Een grote kans dat je dan toch voor het oude werk kiest.
Recensent:Anjelica Hollen Artiest:Live Label:Eigen Beheer
Cover Simple Minds - Big Music

Simple Minds - Big MusicDe Schotse band Simple Minds was ooit net zo groot als U2. In 1986 werd de...

Cover Slipknot - .5: The Gray Chapter

Slipknot - .5: The Gray Chapter Met het overlijden van bassist Paul Gray leek het even alsof Slipknot nooit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT