RECENSIE: Landmark 105 - This Time

LM105
recensie cijfer 2014-11-28 4 Oktober 1970 is voor velen nog altijd een datum waarop de muziekwereld in complete shock verkeerde nadat het overlijden van Janis Joplin bekend werd gemaakt. Precies 44 jaar na de fatale overdosis van ‘Pearl’, presenteert Landmark 105 ‘Start Again’, de eerste single afkomstig van This Time, het debuut van deze Nederlandse band die zich heeft vernoemd naar kamer 105 van het Landmark Motor Hotel, de plaats waar het drama zich indertijd afspeelde.

This Time is de eerste volwaardige verzameling na een vorig jaar uitgebrachte EP. Met de tracks ‘Moving On’ en ‘Tell Me’, op radio en zelfs bij de Wereld Draait Door, kon al op bescheiden wijze kennis worden genomen van het geluid waar Landmark 105 voor staat. De invloeden van de eindjaren zestig en beginjaren zeventig zijn duidelijk terug te vinden in de Amerikaans georiënteerde popmuziek van de band, waarin een voorname rol is weggelegd voor wat we zo ongeveer de mooiste nieuwe stem van Nederland mogen noemen. Het warme, hese stemgeluid van zangeres Liesbet moet de liefhebbers van een jonge Bonnie Raitt zeker aanspreken. Wanneer daar ook nog eens door de bandleden een heerlijke Westcoastsound aan wordt toegevoegd met daaroverheen een vleugje country en een lichte bluestouch dan lijkt het toch echt alsof we voor even ruim veertig jaar terug gaan in de tijd.

Neem nu ‘Lose Your Head’ met het intro van een akoestische slide-gitaar terwijl het orgel voor een goedgevulde achtergrond zorgt, of ‘This Time’, de prachtig opgebouwde titeltrack waarop het bewijs wordt geleverd dat een ingetogen manier van zingen niet automatisch het risico met zich mee hoeft te brengen dat de aandacht snel wegebt. Daarnaast is er aan de nodige variatie ook geen gebrek. Zo wordt ‘Good For Nothing’ voorzien van een rauw randje door potig drumwerk, vuige gitaarriffs en sterke uithalen van deze zangeres. Opvallend is tevens het hoge niveau van de twaalf zelfgeschreven composities. In iedere track is iets pakkends te vinden dat op de een of andere manier steeds blijft hangen.

This Time is een debuut geworden waarin door deze jonge gasten met respect wordt teruggeblikt op een tijd dat het schrijven van liedjes nog tot de ambachtelijke sector behoorde maar dat in 2014 moeiteloos kan wedijveren met veel hippere, lees commerciële, muziekstijlen van hun leeftijdsgenoten.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Landmark 105 Label:V2 Records
Cover Bonnie 'Prince' Billy - Singer`s Grave A Sea Of Tongues

Bonnie 'Prince' Billy - Singer`s Grave A Sea Of TonguesWill Oldham, de excentrieke singer-songwriter uit Kentucky, is al bijna...

Cover Orange Skyline - Orange Skyline

Orange Skyline - Orange Skyline Orange Skyline is een Groningse indierockband. In 2012 namen de vier...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT