RECENSIE: Your Favorite Enemies - Between Illness And Migration

YFE
recensie cijfer 2014-11-27 Your Favorite Enemies zal nog niet bij veel Nederlanders bekend zijn, maar in thuisland Canada is het gezelschap een fenomeen. Vierde album Between Illness And Migration piekte daar in de iTunes charts maarliefst op plaats twee. Om dit in de juiste context te plaatsen, nummer een en drie waren respectievelijk Coldplay en The Black Keys. Of de Alternative Rock met proginvloeden van de Canadezen ook op het vasteland in Europa aan zal en slaan moet de tijd nog uitwijzen, maar dat ze wat in hun mars hebben bewijzen ze met deze plaat absoluut.

De inspiratiebronnen voor Between Illness And Migration stammen uit de indie- en progscene uit de jaren negentig. Sonic Youth, Mars Volta en Smashing Pumpkins worden genoemd, maar er zijn ook overeenkomsten te horen met Dinosaur Jr., Deftones en een vroege And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Wat dit zestal goed doorheeft is dat de beste albums van deze bands de luisteraar meenemen in een verhaal, een doorlopend thema dat zowel tekstueel als muzikaal de leidraad vormt voor de gehele plaat. In het geval van Between Illness And Migration is dit een zoektocht naar de bestemming. Welke bestemming dit is, laten ze echter in het midden.

Zo allesomvattend als het thema is ook het muzikale landschap dat Your Favorite Enemies bewandelt. Dit pakt niet altijd even lekker uit, soms wil de band net iets te veel tegelijkertijd. Er wordt gewisseld tussen duidelijke singles (‘Where Did We Lose Each Other’, ‘I Just Want You To Know’), prog-achtige torens van geluid (‘Underneath a Stretching Skyline’), en spoken-word (Empire of Sorrows). Er wordt zelfs in het Frans gezongen op ‘Muets Aux Temps Des Amours’. Men laat het nergens geheel ontsporen, maar het is een hele klus om niet overdonderd te worden. Blijf je echter volhouden dan opent zich een bijzondere plaat. Between Illness and Migration is op zijn best als zanger Alex Foster het moet uitvechten met zijn bandleden, zoals op het geweldige ‘From The City To The Ocean’ of ‘I Just Want You To Know’. Deze strijd om de voorgrond lijdt tot een soort van gestroomlijnde chaos die wat weg heeft van het Trail Of Dead- meesterstuk Tao Of The Dead.

Your Favorite Enemies wil soms te veel en dat kan ten koste gaan van de boodschap, maar als ze die verdeling goed krijgen is het ook meteen van een heel hoog niveau. Liefhebbers van Trail Of Dead, Mars Volta en Sonic Youth doen er goed aan Between Illness and Migration eens te proberen. Het zouden zomaar eens de volgende sterren in het genre kunnen worden.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Your Favorite Enemies Label:Graphite records
Cover The Script - No Sound Without Silence

The Script - No Sound Without SilenceWat The Script doet is knap. Iedereen heeft ze, guilty pleasure`s , een...

Cover Will And The People - Whistleblower

Will And The People - Whistleblower In 2012 brak Will And The People vanuit het niets hard door in Nederland....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT