RECENSIE: Ólöf Arnalds - Palme

Olof
recensie cijfer 2014-10-13 Nu de dagen korter worden, het weer grauwer en kouder, wordt het ook weer tijd voor wat meer stemmige muziek die past bij de herfst en de winter. De IJslandse singer-songwriter Ólöf Arnalds past precies in dat plaatje. De zangeres, die inderdaad familie is van Ólafur Arnalds, brengt inmiddels haar vierde plaat uit, die Palme heet.

Met een flinke muzikale opleiding weet Ólöf Arnalds wel wat ze doet. Zo bespeelt ze een aantal instrumenten, waaronder viool en gitaar, maar muzikaal valt ze het meest op door haar klassiek geschoolde stem. Ze wordt hierdoor wel vergeleken met Kate Bush en de overeenkomsten zijn zeker duidelijk.

Bij het beluisteren van de plaat, laten de beste tracks even op zich wachten. Die vinden we pas vanaf het hoogtepunt van het album: de titelsong ‘Palme’. Bijzonder om te weten over dit kalme, kabbelende liedje, is dat het vernoemd is naar het album, terwijl een album meestal vernoemd wordt naar de titeltrack. Ook de hierop volgende nummers zijn prettig om naar te luisteren, zoals ‘Patience’, met een catchy koortje in het refrein. ‘Half Steady’ heeft een vreemde synthesizer-melodielijn en leunt vooral op het bijzondere ritme. Van dit nummer had Ólöf Arnalds de tekst al sinds haar tienerjaren op de plank liggen.

Dat de eerste nummers van de plaat niet de sterkste zijn, neemt niet weg dat ook deze de moeite waard zijn om te beluisteren. De openingstrack grijpt zeker de aandacht en met een synthesizer-bas is ‘Hypnose’ inderdaad hypnotiserend. Ook het spel tussen man en vrouw in ‘Defining Gender’ is leuk om te horen.

Palme is met acht tracks verspreid over precies een half uur kort, maar bijzonder. Maar Ólöf Arnalds weet wat ze wil en zorgt dat het er ook is. De zangeres is op een Europese tournee, maar heeft Rotterdam en Utrecht inmiddels achter zich gelaten. Op 2 december zal ze nog wel terugkeren voor een show in Paradiso.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Ólöf Arnalds Label:One Little Indian Ltd
Cover Hiss Golden Messenger - Lateness Of Dancers

Hiss Golden Messenger - Lateness Of DancersWie luistert naar Lateness Of Dancers , de nieuwste plaat van His Golden...

Cover Shabazz Palaces - Lese Majesty

Shabazz Palaces - Lese Majesty Het nieuwe album van Shabazz Palaces , een band uit Seattle, probeert op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT