RECENSIE: Crowbar - Symmetry In Black

Crowbar
recensie cijfer 2014-07-28 Het Amerikaanse Crowbar is een van de bekendste bands binnen de sludgemetal en kan samen met landgenoten Neurosis en Eyehategod gerust een van de initiators van een heel genre worden genoemd. Populaire sludge bands als Baroness en Mastodon hebben ongetwijfeld hun inspiratie dan ook bij deze grondleggers gehaald.

Symmetry In Black is het tiende album van de band uit New Orleans. Crowbar is natuurlijk vooral zanger/ gitarist Kirk Windstein, al weet de bebaarde muzikant altijd een goede band om zich heen te verzamelen. Daarnaast is Windstein na 22 jaar uit Down gestapt zodat hij meer tijd kan stoppen in zijn grootste liefde.

Liefhebbers van Crowbar weten wat ze op Symmetry In Black kunnen verwachten: Over het algemeen vrij trage sludge met loodzware inventieve riffs. Daarbij gedijt de rauwe strot van Windstein prima. In sommige stukken zoekt Crowbar nog wel even de hardcore regionen op zoals in ‘Ageless Decay’ dat snel begint maar uiteindelijk ook weer log en zwaar eindigt. Het unheimische gitaarwerk aan het einde past daar bijzonder goed bij.

Halverwege het album heeft Crowbar een rustmomentje ingebouwd in de vorm van het sombere ‘Amarinthe’, waarin Windstein zich bewust is van zijn sterfelijkheid. Teksten als ”Promise me you’ll be there when I die, Give me peace, before I close My eyes” en ” Blackness turns into light, never fading into night. Just Take my hand, I’ll never walk alone” tonen zijn spirituele kant.
Een ander hoogtepunt op Symmetry In Black is het van een ijzersterke repetitieve Black Sabbath-achtige riff voorziene ‘Shaman Of Belief’. Halverwege dit nummer slaat het tempo even lekker op hol. Eveneens van hoog niveau zijn de intensieve opener ‘Walk With Knowledge Wisely’ en ‘The Foreboding’ dat behoorlijk de kant van Alice In Chains op gaat. Vooral het gebruik van de gelaagde stemmen toont aan dat Windstein niet vies is van wat experimenteren binnen de gestelde kaders.

Symmetry In Balck laat horen dat Crowbar nog lang niet versleten is. Omdat sludge momenteel behoorlijk populair is zou het zeer terecht zijn als de uitvinders van het genre daar de nodige graantjes van meepikken. Met dit prachtige intensieve album weten Windstein en de zijnen in ieder geval flink te overtuigen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Crowbar Label:Century Media
Cover Eyehategod - Eyehategod

Eyehategod - EyehategodHet kan bijna geen toeval zijn dat Eyehategod en Crowbar bijna gelijktijdig...

Cover Vallenfyre - Splinters

Vallenfyre - Splinters Vallenfyre is een Engelse gelegenheidsformatie die in 2011 is geformeerd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT