RECENSIE: Kasabian - 48:13

Kasabian
recensie cijfer 2014-08-05 Kasabian wordt in Engeland gezien als één van de grootheden van de huidige Britpop generatie. Hun populariteit is daar zelfs zo groot, dat ze naast Metallica en Arcade Fire het legendarische Glastonbury festival mochten afsluiten. En niet geheel onverdienstelijk, het was het best bezochte optreden van het hele weekend. Dat is best knap, als je ziet met wie ze het podium moesten delen. Op het vaste land hebben ze hun naam echter nog lang niet zo gevestigd als in hun thuisland. Het is nog maar de vraag of ze daar met hun nieuwe langspeler 48:13 verandering in gaan brengen.

De plaat heeft haar naam te danken aan de totale speelduur van het album, 48 minuten en 13 seconden. Het is niet de meest originele titel die je aan een album kan geven, en originaliteit hoef je van de heren uit Leicester ook niet te verwachten. Het overgrote deel is een herhalingsoefening van wat Kasabian al eens eerder heeft gedaan. Maar in tegenstelling tot het eerdere werk, beklijft de muziek op 48:13 nauwelijks tot niet. Nummers als ’Bumblebee’, ’Glass’ en ’Bow’ hebben wel die echte Kasabian-sound, maar weten je nergens echt te pakken. Leadsingle ’Eez-eh’ (waar de mannen wel avontuurlijk uit de hoek komen) blijft wel hangen. Het nummer heeft ook een bepaald enthousiasme wat op de rest van de plaat niet echt te ontdekken is. Ook afsluiter ’S.P.S.’ heeft een fijne melodie.

Gitarist en producer Sergio Pizzorno had op de eerdere albums altijd de hulp van collegas Jim Abbiss en Dan The Automator. Op deze plaat wordt helaas duidelijk dat Pizzorno het niet in zijn eentje kan. Het is verder echt geen slechte plaat, er staan geen echte missers op 48:13. Het mist alleen de finesse die Kasabian op het oudere werk liet horen. We kunnen wel stellen dat dit lang niet hun beste werk is. Kasabian zal met hun nieuwe werk zeker geen fans verliezen, ze zullen hun fanbase alleen ook niet uitbreiden.
Recensent:Niels Juyn Artiest:Kasabian Label:Sony Music
Cover Passenger - Whispers

Passenger (Singer-songwriter) - WhispersMike Rosenberg, de man die schuil gaat achter Passenger , brak in 2012 door...

Cover Chrissie Hynde - Stockholm

Chrissie Hynde - Stockholm The Pretenders is officieel altijd een band geweest, maar officieus is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT