RECENSIE: The Young Knives - Sick Octave

Young Knives
recensie cijfer 2014-06-27 Young Knives wijkt met het nieuwe album Sick Octave wel heel erg af van het bekende pad, wat voor een verdeling onder de fans zal zorgen. Dit doen ze met opzet, want de vorige drie albums Voices Of Animals And Men, Superabundance en Ornaments From The Silver Arcade voelen voor de drie Britten als een volledige trilogie waar een punt achter gezet mag worden. Sick Octave is het nieuwe begin voor zanger Henry Dartnall, drummer Oliver Askew en de bassist met de absurde naam The House Of Lords. Voorheen maakten ze indierock die valt in het straatje van Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs en Kasabian. Kortom, muziek op de welbekende wijze gemaakt met drums, bas, gitaar en heel af en toe een orkestje in de mix. Daar waar het voor de meeste fans zal botsen is dat ze voor deze nieuwe release flink zijn gaan experimenteren met de computer en zelfs hun instrumenten opnieuw hebben opgebouwd, of zelfs vervangen.

Hoe dan ook, ze verdienen bij voorbaat al het merendeel van de punten voor deze dappere zet. Het drietal wil geen fan pleaser zijn en geef ze eens ongelijk. Mocht je willen dat het nieuwe album klinkt als een ouder album, dan kun je ook net zo goed dat oude album opzetten. Dit biedt de discografie een zekere variatie, waarmee ze allicht weer andere mensen aan zullen spreken. Al met al, een slimme zet, maar een zekere teleurstelling ten opzichte van het oude materiaal is wel op zijn plaats. Dit album is veel te experimenteel voor de trouwe fans van Young Knives. Zo ligt het tempo veel lager, is het geheel veel zweveriger en klinkt het meer als een stel wetenschappers die hun proefjes loslaten op een stel instrumenten, waar dit dan het toevallige resultaat is. Absolute toppunt hierin is de track ‘Preset Columns/Default Comets’, wat eigenlijk niet meer is dan een slechte LSD-trip, met een incidentele beat, een huilende baby en vals neuriënde Dartnall.

Nummers die dan wel wat meer naar het vertrouwde geluid neigen zijn ‘Bella Bella’ en ‘Bed Warmer’, maar zelfs daarin vliegen de elektronische geluiden je om de oren. De algemene toon is donker en industrieel en zelfs eentonig. Bepaalde regels die veel herhaald worden, geluidjes, deuntjes en riedeltjes die maar op en neer blijven zoemen, het doet allemaal vermoeden dat Young Knives zelf de grootste lol hebben gehad met deze plaat. Zo veel zelfs dat ze aangekondigd hebben dat ze Sick Octave tijdens de volgende tournee van begin tot het einde te zullen spelen. Het belooft een ware ervaring te worden, waarbij er zelfs een beetje theater in meegenomen wordt. Kijk, alleen al om dit vertoon van ballen zou je deze tegenvallende release bijna gaan aanraden.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:The Young Knives Label:Bertus
Kamcha

Kamchatka - The Search Goes OnAl drie albums lang kwalificeert Kamchatka zich als een door het grote...

Cover Timber Timbre - Hot Dreams

Timber Timbre - Hot Dreams Drie jaar geleden kwam Timber Timbre met de slecht ontvangen plaat Creep...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT