RECENSIE: Inventions - Inventions

Inventions
recensie cijfer 2014-08-01 Als recensent heb je soms de mazzel om een cd te krijgen, waarvan je al weet dat hij geweldig zal zijn. Dat is mooi, het zorgt voor hoopvolle verwachting, voor verheuging. Maar nog veel mooier is het als er een cd van een onbekende band en een onbekend label in de bus ploft, en je na het beluisteren van dat schijfje volledig ondersteboven bent.

Dat is wat Inventions weet te bewerkstelligen met hun debuut Inventions. De twee heren achter dit werk zijn Matthew Cooper en Mark Smith, die afzonderlijk al werkten via label Bank Robber Music en nu samen een prachtige plaat hebben afgeleverd.

Want zelden werd postrock en ambient zo knap gecombineerd als door deze twee mannen. Enorm lui, licht euforisch en soms onverwacht krachtig zijn de acht nummers die het album rijk is. Het is de soundtrack voor een helikoptervlucht door de Himalaya. Beter valt het niet te omschrijven.

Opvallend is ook de immens sterke opbouw van het album, die uiteindelijk uitmondt in het scherpe 'Sun Locations / Sun Coda', dat verreweg het meeste energie heeft en puntige synths herbergt, zonder uit de bocht te vliegen. Anderzijds heeft ook deze track van ruim zes minuten een uitermate rustgevend einde en daarmee is de brug geslagen met de voorgaande tracks.

Opener 'Echo Tropism' bouwt bescheiden op en is eigenlijk een matig voorproefje van het hele album. Het is alsof het duo heeft besloten om de luisteraar de kans te geven om te wennen aan hun muziek. Vanaf 'Flood Poems' gaat het echter volledig van de gebaande paden af, met vocale samples, lange synths, geproduceerde gitaren en vooral ingetogen drums. Het is een perfecte symfonie, met 'Flood Poems' en 'Luminous Insects' als onwerkelijk mooie hoogtepunten.

Na 'Sun Locations / Sun Coda' volgen nog 'Recipient' en 'Psychic Automation', twee goeddeels beatloze, zwaar melancholische nummers. Ze vervolledigen een nagenoeg perfect album, waarvan je zou willen dat het langer was en meer tracks telde. We willen meer van Inventions. Veel meer.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Inventions Label:Konkurrent
Cover Chuck E. Weiss - Red Beans And Weiss

Chuck E. Weiss - Red Beans And WeissDe Amerikaanse muzikant Chuck E. Weiss mag relatief onbekend zijn, toch is...

Cover Stoneburner - Life Drawing

Stoneburner - Life Drawing Stoneburner is een band voor mensen met veel geduld. De mannen zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT