RECENSIE: Robert Francis - Heaven

RF
recensie cijfer 2014-07-09 Americana zanger Robert Francis nam reeds drie platen op. Hoewel hij nog geen bekende naam in het genre is, zou Heaven daar weleens verandering in kunnen brengen. De zanger bewijst, op de zelf geproduceerde plaat, een ijzersterke muzikant en producer te zijn. Het album staat namelijk bomvol met zeer fijne liedjes die zich snel in je hoofd nestelen. Dit in combinatie met de continue geleverde kwaliteit maakt dat Robert Francis zich als Americana belofte op de kaart zet.

Daarbij doet Francis regelmatig aan bekende artiesten uit tegenwoordige en voorbije tijden denken. ‘Heaven’ refereert, dankzij haar gevoelige gitaarwerk en gebruik van meerstemmig gezongen gedeeltes, sterk naar The Band. Doordat zijn stem wel iets van Chris Martin heeft, voelt het nummer nergens gedateerd aan. Het resultaat is zeer sfeervol. Het voorzichtige gepingel tijdens ‘Wasted On You’ doet denken aan de hoogtijdagen van Greenwich Village en had door Bob Dylan, Joan Baez of Tom Paxton geschreven kunnen zijn. ‘Take You To The Water’ sluit perfect aan in de huidige golf van populaire singer-songwriters. Het nummer begint kalm en langzaam komen de hardere drums erin. In combinatie met het psychedelische koortje roept het associaties met de laatste Damien Jurado plaat op.

Het fijne aan Heaven is echter dat de plaat een stevige fundering heeft. Het tempo ligt nergens hoog, maar wanneer de plaat het nodig heeft wordt het geheel opgeschroeft met een gitaarsolo, gospelkoor of orgel. Dit maakt dat je vooral respect krijgt voor Robert Francis als producer. Op Heaven is elke toon juist gekozen en dat maakt dat de sterke nummers gemakkelijk in elkaar overgaan. Dat Francis een zeer aangename stem heeft die altijd blijft boeien is dan alleen maar een mooie bijkomstigheid.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Robert Francis Label:Membran
Cover Little Trouble Kids - Haunted Hearts

Little Trouble Kids - Haunted HeartsHet begint zo langzamerhand een eentonig verhaal te worden, maar ook Little...

Cover Drake Bell - Ready Steady Go!

Drake Bell - Ready Steady Go! Bij de naam Drake Bell kunnen we menig tienermeisje de soundtrack van serie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT