RECENSIE: Boozoo Bajou - '4'

BB4
recensie cijfer 2000-01-04 Het gezelschap van Boozoo Bajou biedt een verrassende aanpak van dancemuziek. In de stijl van Bonobo bouwt de band langzaam grootse paletten op. Waar Bonobo de soul echter in zijn muziek betrekt, laat Boozoo Bajou zich op 4 inspireren door de wereldmuziek. Het Duitse DJ duo zoekt na een reggae- en folkrockproject haar inspiratie in nieuwe muzikale wateren. Op dit avontuur dan ook geen samenwerkingen met grote voorbeelden als U-Roy, Tony Joe White of Rumer. Zonder dat er een noot gezongen wordt, bouwt Boozoo Bajou haar grootschalige muzikale landschap op.

Daarbij voelt de plaat als een grote trip. Op meeslepende wijze worden de beats langzaam uitgebouwd. Verrassend zijn de verscheidene flirts met de wereldmuziek. De fluit die door ‘Der Kran’ jengelt is daar zo’n voorbeeld van. In combinatie met een fluit is het drumritme van ‘Hirta’ duidelijk door de dub geinspireerd. Het nummer voert je ogenschijnlijk naar het mysterieuze Midden Oosten. Het is ook dit dubritme dat vrijwel altijd op de achtergrond ligt en dat 4 haar grote coherentie geeft.

Wie los naar een nummer als ‘Tiefdruck – Hochdruck’ zou luisteren zou het idee hebben naar een serie willekeurige geluiden te luisteren. Het nummer roept met de a-melodieuze viool en spontane drums associaties op met een werkplaats. Als het afsluitende nummer van 4 valt het echter perfect op zijn plaats. Het vult de sfeer aan van het gehele project. Dat is precies waar de mannen van Boozoo Bajou goed in zijn. Langzaam weten zij een mysterieuze en meeslepende sfeer op te bouwen. Dankzij de verscheidene wereldmuziek-elementen, waaronder een Armeense Duduk, weet het duo zichzelf perfect te onderscheiden van de grote massa binnen dit genre. Het is nu alweer spannend wat het volgende project van dit duo gaat worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Boozoo Bajou Label:Bertus
Cover Sylvan Esso - Sylvan Esso

Sylvan Esso - Sylvan EssoSoms krijg je als recensent een album waarvan je na twee keer luisteren geen...

Cover Mustasch - Thank You for the Demon

Mustasch - Thank You For The Demon De Zweedse heavy metal band Mustasch is al voor de millenniumwisseling...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT