RECENSIE: Go Go Berlin - New Gold

GoGo
recensie cijfer 2014-05-29 De Deense muziekscene heeft met vooraanstaande namen als Volbeat, Agnes Obel, Kashmir, Efterklang en Saybia over variëteit nauwelijks te klagen. Ondanks de op het eerste oog enigszins misleidende naamgeving, mag ook rockband Go Go Berlin aan dat rijtje worden toegevoegd. De band brengt met New Gold haar eerste album uit en is in hun thuisland inmiddels behoorlijk hot. Met hun op classic rock geënte muziek en bijbehorende seventies look lijken de heren vooral zo snel mogelijk gang te willen maken naar internationale festivalgronden en grote arena’s.

De melodieuze rock van het vijftal bevat immers refreinen die bijna smeken om meegezongen te worden. Bovendien zijn aanstekelijke rocksongs als ‘Darkness’, ‘Shoot The Night’, ‘Raise Your Head’ en ‘Castles Made Of Sand’niet alleen muzikaal prima gefundeerd, maar ook nog eens verrassend energiek. Vooral de twee laatst genoemde songs lijken daarbij de nodige hitpotentie te bezitten. Naast de vele rocksongs durft de band zich echter ook te wagen aan de ballad ‘Waste Of Trying’ waarin wat gas teruggenomen wordt om uiteindelijk toch weer toe te werken naar een van die onvermijdelijke climaxen. Een tikkeltje voorspelbaar is de eerste langspeler van de Denen dan ook zeer zeker.

De meeste nummers hebben namelijk nogal een clichématig karakter; enkel door toedoen van zanger Christian Vium klinkt het allemaal nog een beetje authentiek. Daarbij mag ook het energieke gehalte van de muziek voor een groot deel op zijn conto geschreven worden. Vium pakt vocaal immers flink uit, schreeuwt er lustig op los en vormt met zijn rauwe stemgeluid de onbetwiste spil van het geheel. Door zijn geëngageerde zang merk je echter ook al snel dat het tekstueel allemaal niet heel erg doordacht is. In principe niet eens zo erg, zij het dat passages als”Cause when you are young, you’ll have fun, in the sun, you better leave your smile on” (in ‘On The Run’), toch behoorlijk tenenkrommend zijn.

Voor een debuutalbum is New Gold echter zeker niet slecht. Met veertien nummers is het album ietwat aan de lange kant maar door de gedegen kwaliteit – met een gebrek aan echte uitschieters in beide richtingen – is dat niet direct storend. Voornamelijk de gelikte productie valt in positieve zin op. De melodieuze rocksongs in combinatie met de flinke portie energie zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat het Deense vijftal nog menig festival liefhebber in vervoering gaat brengen de komende maanden. Wie van vuig gitaarwerk houdt en bovendien lekker mee wil zingen zit in ieder geval gebakken bij de Denen.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Go Go Berlin Label:Dying Giraffe Recordings
Cover 3rd Floor Magic - Let Go

3rd Floor Magic - Let Go 3rd Floor Magic is een typisch bandje wat hoge ogen zou kunnen scoren in de...

Cover Johnossi - Transitions

Johnossi - Transitions Bijzondere muziek op deze nieuwe plaat genaamd Transitions . Het is alweer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT