RECENSIE: Diggy Dex - Do It Yourself

Diggy Dex
recensie cijfer 2014-03-03 Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de rapcrew D.A.C. als collectief aan de weg timmerde. Van het vrolijke en achteraf bezien toch wel wat amateuristische groepje zijn enkele leden uiteindelijk toch zeer goed op weg in de muziekindustrie. Zo heeft Jiggy Dje een eigen label waarop ettelijke succesvolle cd’s zijn uitgebracht, gooide zanger Wudstik recent hoge ogen in de talentenjacht The Voice en liet ook rapper Diggy Dex al veel van zich horen. In 2009 scoorde deze rapper redelijk onverwacht een hit met de Belgische Eva de Roovere met het nummer ‘Slaap Lekker (Fantastig Toch)’. De bovenstaande introductie lijkt misschien wat achterhaald als aankondiging van de vierde solo cd van Diggy Dex. Toch is het juist deze achtergrond die ontzettend van belang is om de weg naar dit album en de thematiek goed te kunnen bevatten.

Het succes van Lange Nachten Korte Dagen heeft Diggy Dex veel positieve zaken gebracht, maar blijkbaar ook erg aan het twijfelen gebracht. Zelf beschouwt hij het inmiddels als zijn meest kinderlijke album. Hij heeft diep gegraven en is voor het album eerst helemaal terug naar zijn kern als artiest gegaan. Uiteindelijk heeft hij zijn werk uitgebracht op zijn eigen label en de passende titel Do It Yourself meegegeven.

Daar waar menig rapper nogal zuur uit de hoek kan komen waar het de beschrijving van andere rappers en de muziekindustrie betreft, is juist Diggy Dex hierin opvallend mild. Zonder na te trappen of te zeuren beschrijft hij zijn eigen zoektocht naar de essentie van het rapper zijn. Hij is echter niet alleen rapper maar ook vader, een terugkerend thema op enkele nummers. Vader én tegelijkertijd artiest zijn is immers iets wat op het eerste gezicht niet erg makkelijk te combineren lijkt. De andere kracht van de rapper ligt in de verhalende songs als ‘Cirkels’, een track over twee personen die een moeilijke jeugd hebben en uiteindelijk toch goed terecht lijken te komen. Nu lijken de beschreven tracks qua thematiek wat sentimenteel, toch wordt het nergens klef. De rapper draait lang genoeg mee in het vak om te weten waar een wat pittiger verhaal past en waar de luchtigheid op zijn album nodig is. Luchtigheid is er in de vorm van de tracks ‘Lompe Boer’ en in het weergaloze ‘Mevrouw De Bruin’ (te vinden als hidden track achter het nummer ‘Terug’ met Daan Rijkers).

Ook al heeft Diggy Dex het hele project zelf in handen gehad, hij is ook verstandig genoeg geweest om te beseffen dat een heel album dragen erg zwaar is. De benodigde ondersteuning komt dan ook van de eerder genoemde nieuwkomer Daan Rijkers en wordt verder geleverd door oude rotten DJ DNS (‘De Maat Der Dingen’), Wudstik (‘Soms’), RBDjan (‘Mama’) en Stef Bos (‘Liever’). Hoewel het nummer met Stef Bos flinke hitpotentie heeft, ligt de kracht van het album juist in de evenwichtige staat van het geheel. Do It Yourself zal nooit het succes van Lange Nachten Korte Dagen evenaren. Toch kan de rapper met veel meer trots op dit project terugkijken. Hij weet op een volwassen, eerlijke, open en vriendelijke manier een hard hiphopalbum neer te zetten. Een ongekende prestatie in Nederland!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Diggy Dex Label:Eigen Beheer
Cover Röyksopp - Running To The Sea

Röyksopp - Running To The SeaHet Noorse electroduo Röyksopp kennen we van hun succesvolle album Melody...

Cover Seth Lakeman - Word of Mouth

Seth Lakeman - Word Of Mouth Van jongs af aan speelde de Engelse Seth Lakeman samen met zijn broers in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT