RECENSIE: The Pineapple Thief - Introducing...

Pineapple
recensie cijfer 2014-02-14 Een plaat van the The Pineapple Thief draaien betekent sfeer binnen halen. Wie de band kent weet dat de muziek vaak wat tijd nodig heeft om te groeien, maar dan laat het je ook niet meer los. De Engelse band rond de geboren Duitser Bruce Soord heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Het werd dan ook tijd voor een compilatie die dan nu onder de naam Introducing The Pineapple Thief voor ons ligt. Het betreft een prettig geprijsd dubbelalbum dat een prima kennismaking is voor wie de band nog niet kent en toch ergens wil instappen.

The Pineapple Thief heeft al eerder een compilatie met de naam 3000 Days uitgebracht, maar dat betrof een verzameling opnieuw gemixte en geremasterde songs. Introducing The Pineapple Thief is een echte compilatie en dus een bloemlezing uit het complete werk van de band. Alleen van het debuut Abducting The Unicorn is niets op dit album te vinden.

Waar de meeste verzamelalbums beginnen met het vroegste werk doet The Pineapple Thief, tegendraads als de band is, het natuurlijk andersom. De band begint met nummers van de laatste plaat en werkt zo naar het begin toe. Het voordeel hiervan is dat op de eerste schijf vooral de meest toegankelijk nummers staan en op de tweede schijf het wat meer zweverige en progrock georiënteerde werk staat. Het maakt dat Introducing The Pineapple Thief wel heel erg lekker weg luistert en inderdaad de best mogelijke kennismaking met de band is.

Het zijn wel de mysterieuze en langgerekte songs op de tweede schijf die de aandacht het langst vasthouden. Want wat een gruwelijk mooie songs zijn nummers als ‘We Love You’ van Little Man en ‘We Subside’ van Variations On A Dream toch.

Natuurlijk staan ook op de eerste schijf, waarop nummers van de eerste drie albums, prachtige songs. De band heeft op deze platen haar progrock subtiel gemengd met Radiohead-achtige klanken. Nummers als ‘Give It Back’ en ‘Someone Pull Me Out’ van All The Wars zijn een zalving voor het oor. Daarnaast zijn er twee songs toegevoegd die alleen op de heruitgave van Tightly Unwound zijn te vinden. Het zijn de pareltjes ‘Bitter Day’ en ’Second Chance”, nummers die afkomstig zijn van The Dawn Raids Volume 2 EP. De grootste show steler is echter het epische tien minuten durende ‘Different World’ dat eveneens op Tightly Unwound te vinden is. De hoge stem van Soord en de subtiele toetsen- en gitaarpartijen zorgen voor een adembenemende luisterervaring.

Introducing The Pineapple Thief is de best denkbare kennismaking met de alternatieve progrock van The Pineapple Thief. Dit is een verzamelalbum dat ook bij ondergetekende meer gaat doen dan alleen stof verzamelen. Zo zet je dus een goede compilatie in elkaar. Naar het schijnt komt de band nog dit jaar met een nieuw studioalbum. We kunnen bijna niet wachten.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Pineapple Thief Label:Kscope
Cover Manolo Panic - Helpless & Strange

Manolo Panic - Helpless & StrangeBij toeval ontmoeten drie muzikanten elkaar in een platenzaak in Zwitserland....

Cover Karmakanic - Live In The US

Karmakanic - Live In The US Karmakanic is het geesteskind van Jonas Reingold. De virtuoze bassist van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT