RECENSIE: Young Chinese Dogs - Farewell To Fate

YCD
recensie cijfer 2014-01-14 Vermoedelijk zal de folkrevival ook in het nieuwe jaar nog onverminderd gaan voortduren. Nog steeds ploppen de folkbands immers als paddenstoelen uit de grond en lijkt de populariteit van het genre ongekend groot. Met het presenteren van hun debuutalbum Farewell To Fate trachten ook de Duitse folkies van Young Chinese Dogs het publiek te overtuigen van hun kunnen. Omdat een onderscheidend geluid inmiddels een absolute noodzakelijkheid geworden is, heeft de band zichzelf direct een opvallend credo eigen gemaakt: alleen het gebruik van instrumenten die de bandleden met hun eigen handen kunnen meesjouwen is geoorloofd.

Leuk streven. Niet heel revolutionair natuurlijk, maar aangezien dat credo zowel live als op plaat toegepast wordt, drukt het wel haar stempel op de folkpop van het gezelschap. Akoestische gitaartjes, ukelele, accordeon, speelgoedpiano, mondharmonica en basdrum, veel meer behelst het geluid van het trio niet. De teksten worden meerstemmig gebracht, waarbij de hoofdzang afwisselt tussen zanger en zangeres. De arrangementen zijn wat voorspelbaar en het geheel heeft een erg zoet karakter, waardoor veel nummers een nogal vrijblijvend karakter hebben.

In een poging ook emotioneel tot de verbeelding te spreken, probeert de band met enkele nummers het melancholieke gehalte weliswaar nog wat op te schroeven, maar lijkt daarin niet helemaal te slagen. Tracks als ‘This Town Is Killing Me’ en ‘Walk Away’ raken je namelijk ook niet echt. De zoetigheid ten spijt zijn het dan toch de vrolijke, goed in het gehoor liggende nummers als ‘Sweet Little Lies’, ‘Lost Generation’ en ‘Please Don’t Go’ die de klok slaan en, in verhouding, ook het meest weten te overtuigen. Bovendien onderstrepen ze ook de belangrijkste kwaliteiten van het drietal: het maken van eenvoudige, lieflijke en eerlijke folkpopnummers.

De twaalf folkpoptracks die Farewell To Fate telt zijn dus allesbehalve hoogstaand. Te pruimen zijn ze daarentegen wel, alhoewel de nummers te vrijblijvend zijn en niet onderscheidend genoeg lijken om het succes van enkele van hun genregenoten te kunnen evenaren. Het kruipt gewoonweg niet onder je huid. Als we het bijgevoegde perspraatje mogen geloven, kun je Young Chinese Dogs echter overal tegenkomen, van het plaatselijke zwembad tot aan het lokale muziekpodium. Ze duiken overal op. In zulk geval zou de band je ongetwijfeld een aardige avond kunnen bezorgen. Of ze tot veel meer dan dat in staat zijn, valt echter te betwijfelen.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Young Chinese Dogs Label:Bertus
Cover Senser - To The Capsules

Senser - To The CapsulesJe moet het ze nageven: Senser weet van geen ophouden. De band debuteerde...

Cover BlackBoxRed - The Gunner And The Ghost

BlackBoxRed - The Gunner And The Ghost Afkomstig uit Friesland is het man/vrouw-duo BlackboxRed . Twee jaar geleden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT