RECENSIE: Felix van Cleeff - The Crimson Sea

van Cleeff
recensie cijfer 2014-01-07 Felix van Cleeff is een filmmaker die je misschien wel kent als schrijver en regisseur van Het Violette Uur en De Vreemdeling. Daarnaast is hij echter ook muzikant en in die hoedanigheid debuteerde hij in 2012 met het album I’ll Come To Your Funeral. Vorig jaar bracht hij de EP Into The Dark uit en nu is hij alweer terug met zijn tweede langspeler, die de titel The Crimson Sea heeft meegekregen.

Waar Into The Dark redelijk ingetogen klonk, is The Crimson Sea wat meer aangekleed. Hierbij kreeg Van Cleeff hulp van violiste Anne Bakker, cellist Mark van Rhijn, saxofonist Mark de Jonge en achtergrondzangeres Caramay Schmelzer. Zelf speelt Van Cleeff gitaar, piano en mellotron en de rest van de instrumenten op The Crimson Sea wordt bespeeld door Floyd Raynor, die het album ook produceerde.

De muziek van Van Cleeff bevat elementen van onder andere Americana, indie en postrock, maar is toch vooral rootsy singer-songwritermuziek. Het geheel is overwegend rustig en het tempo is laag. Toch schiet Van Cleeff een paar keer flink uit zijn slof, zoals het sterke ‘Not Crazy Enough’. Het begin van deze track doet sterk aan Jeff Buckley denken, maar de zang gaat hier meer richting die van Jim Morrison. Door het gebruik van de mellotron zit er ook een mooi psychedelisch element in het nummer. ‘Not Crazy Enough’ is hiermee één van de mooiste nummers op The Crimson Sea.

Ook titeltrack ‘The Crismon Sea’ en de single ‘Babylon’ zijn aan de stevige kant. ‘Babylon’, waar ook een mooie clip bij gemaakt is, is een rootsy rocker en ‘The Crismon Sea’ is meer een gewoon rocknummer.

De overige nummers zijn zoals gezegd een stukje rustiger, maar daarom niet minder sterk. Vooral het gedragen ‘Beautiful Stranger’ is erg mooi. Hierin speelt de piano van Van Cleeff de hoofdrol, mooi ondersteund door viool en cello. Het eveneens erg sterke ‘Into The Light’ doet aanvankelijk denken aan Nick Cave, ten tijde van No More Shall We Part, maar de stem van Van Cleeff geeft het geheel uiteindelijk toch een heel andere sfeer.

In afsluiter ‘Fireflies’ horen we Van Cleeff alleen. Hij zingt en begeleidt zichzelf op akoestische gitaar, maar verder is er geen muzikale aankleding. Ook op deze manier weet Van Cleef te overtuigen en misschien komt hij hier zelfs nog wel wat krachtiger over dan op de rest van het album.

The Crimson Sea is geen erg vrolijke plaat, maar Van Cleeff weet een mooie sfeer neer te zetten en het album bevat bovendien een paar erg mooie songs.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Felix van Cleeff Label:It\'s All Happening
Cover BlackBoxRed - The Gunner And The Ghost

BlackBoxRed - The Gunner And The GhostAfkomstig uit Friesland is het man/vrouw-duo BlackboxRed . Twee jaar geleden...

Cover New Country Rehab - Ghost of Your Charms

New Country Rehab - Ghost Of Your Charms Enkele decennia geleden werd hij geboren: John Showman, fiddler (violist) en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT