RECENSIE: Brother & Bones - To Be Alive

Brother Bones
recensie cijfer 2014-01-08 Na Skin en For All We Know (met daarop de gelijknamige single) is To Be Alive alweer de derde EP van de Londense band Brother & Bones. Het schijfje bevat vijf songs die het best te omschrijven zijn als meeslepende folkrocknummers met een ‘groots’ tintje. In beginsel zijn de liedjes immers vaak klein en melancholisch, om vervolgens open te bloeien en te resulteren in weids gitaarwerk en meeslepende refreinen. Bij vlagen lijken de tracks zelfs geknipt om, voornamelijk tijdens de festivalmaanden, duizenden muziekliefhebbende oortjes te kunnen strelen.

De een zal het meeslepende folkrock noemen, de ander melodieuze poprock en weer een ander gewoon singer-songwritermuziek. De waarheid is dat Brother & Bones eigenlijk van alles een beetje is. De liedjes worden in ieder geval gedragen door de fijne stem van Richard Thomas, die vooral tijdens de refreinen gretig de hoogte opzoekt. Zoals op het sterke ‘Lost As One’ dat, samen met de bonus track ‘Gold & Silver’, de rustige kant van de band laat zien. Het is opvallend dat hij met zijn stemgebruik zelfs op dat laatste nummer, waarin alleen een akoestische gitaar te horen is, op ietwat geforceerde wijze een groots stempel probeert te drukken, waardoor hij zich op momenten overschreeuwt en het resultaat niet echt beklijvend is.

Het trio songs waarin dat dynamische stemgebruik overeenkomt met meeslepende muzikale melodieën, is dan ook direct veel sterker. ‘To Be Alive’, ‘Raining Stone’ en ‘Long Way To Go’ zijn wat dat betreft namelijk allen uit hetzelfde hout gesneden: stuk voor stuk aardige en emotionele nummers waarop de band naar hartenlust kan opbouwen en toe kan werken naar die zo gewenste climax in het refrein. Overwegend zorgen akoestische gitaar, bas en percussie voor de opbouwende sfeerzetting tijdens de coupletten, waarna de nummers in het refrein tot grote hoogten gestuwd worden door de vocale uithalen van Thomas en de meeslepende en weidse elektrische gitaarlijntjes die daarmee gepaard gaan.

To Be Alive is een aardige EP van een band waarvan we waarschijnlijk nog wel meer zullen gaan horen. Het geluid lijkt in ieder geval geknipt voor een groter publiek en de kwaliteit van enkele nummers op deze EP zou dat ook zeker rechtvaardigen. Kanttekeningen moeten echter ook geplaatst worden, het klinkt nog niet over de gehele lengte superstrak en de band zal de aanwezige talenten nog beter op elkaar moeten afstemmen. Voornamelijk in de interactie tussen muziek en vocalen lijkt op momenten nog wel enige winst te behalen, met als gehoopt gevolg dat de emotionele intensiteit van de nummers daardoor nog meer zal gaan stijgen.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Brother & Bones Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Harsh Toke - Light Up And Live

Harsh Toke - Light Up And LiveWanneer er geen echte zanger deel uitmaakt van je band, waarom gewoon de zang...

Cover Rina Mushonga - Rina Mushonga EP

Rina Mushonga - Rina Mushonga EP Eens in de zoveel tijd valt er een album op je deurmat waaraan gewoon alles...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT