RECENSIE: The Answer - New Horizon

The Answer
recensie cijfer 2013-12-06 Noord-Ierse rockband The Answer begon in 2001 met liveoptredens. Pas in 2006 kwam het debuut Rise uit, waarvan wereldwijd meer dan 100.000 stuks verkocht werden. Maar de echte bekendheid kwam pas wat later. The Answer heeft twee jaar meegedraaid als support act van AC/DC tijdens hun Black Ice tour en kwam daarna in 2011 met het eveneens goed ontvangen Revival. Dat The Answer erg populair is onder de AC/DC-fans is niet verwonderlijk. De stem van frontman Cormac Neeson heeft dezelfde rauwe klank als die van Bon Scott (tijdens zijn betere jaren). Het geluid van de band houdt het midden tussen hardrock en stevige bluesrock van het genre Led Zeppelin, AC/DC en Deep Purple.

Wanneer het album opent met ‘New Horizon’ zit de stemming er meteen goed in. Overdonderende drums, stevige gitaren en een catchy refrein. Rauwe bluesrock pur sang, die we op het album vaak terug zullen horen komen. De stem van Neeson is overheersend genoeg om niet in de wervelvind van geluid te verdwijnen, maar overschreeuwt ook nergens de instrumenten. ‘Spectacular’ lijkt wel aardig wat radiopotentie te hebben. Dit nummer doet denken aan de meer mainstream tracks van Whitesnake en Deep Purple, maar wel in een modern jasje.

Ondanks de duidelijk hoorbare invloeden van bekende blues/hardrock-bands, komt The Answer met frisse nummers die een heel eigen draai hebben. Alleen het Ierse stemgeluid van Neeson geeft de tracks al een heel eigen karakter. De drums en gitaarriffjes voeren ook in het stampende ‘Somebody Else’ en het gruizige ‘Concrete’ de boventoon. ‘Somebody Else’ is een wat toegankelijker nummer met een behoorlijk aanstekelijke beat. Het uptempo refrein steekt lekker af tegen de wat rustigere coupletten. ‘Concrete’ daarentegen bevat een wat hogere dosis (flink overstuurd) gitaargeweld, maar ook een fantastisch uitgevoerde brug en solo.

Hoe sterk de tracks ook zijn, de tweede helft van ‘New Horizon’ valt een beetje in herhaling. Nu heeft AC/DC daar natuurlijk ook een handje van, maar het blijft toch wel een beetje jammer. ‘Call Yourself A Friend’ is hier wel weer de uitzondering op. Dit nummer is een van de weinige tracks die onder de noemer ballad door zou kunnen vallen. Na alle stevige rock is het wel prettig om een ietwat kalmer nummer tussendoor te horen. ‘Baby Kill Me’ is wat betreft lyrics een van de meest bijzondere nummers van de plaat. “Oh baby, kill me, I’ll pay you when I see you. Oh baby, I promise you that you can choose how.”

New Horizon is een heerlijke rockplaat, maar niet enorm vernieuwend. Nu kun je natuurlijk stellen dat goed gejat beter is dan slecht bedacht, maar The Answer lijkt absoluut potentieel te hebben voor een wat meer eigen geluid.. Wie weet horen we met het volgende album wat minder jaren zeventig en wat meer ‘nu’.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:The Answer Label:Napalm Records
Cover Babylon Circus - Never Stop

Babylon Circus - Never StopHet Franse Babylon Circus is typisch zo`n band die je live moet zien. Niet...

Cover Broeder Dieleman - Klein Zieltje

Broeder Dieleman - Klein Zieltje Tonnie ‘Broeder’ Dieleman is een Zeeuwse folkzanger die zich heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT