RECENSIE: Howe Gelb - The Coincidentalist

Gelb
recensie cijfer 2013-11-16 Howe Gelb is binnen het genre van de stoffige woestijnrock een grote naam. Sinds het begin van deze eeuw is hij de belangrijkste man bij Giant Sand: een muzikantencollectief dat bandleden van Calexico heeft voortgebracht en waar ook mensen als Neko Case en Isobel Campbell bij speelden. The Coincidentalist is het nieuwste solo album van Howe Gelb.

Howe Gelb probeert daarop dicht bij het roots gevoel te blijven. De woestijnrock is echter wel verruild voor kleine singer-songwriter liedjes. Daarbij speelt vooral de piano en de akoestische gitaar een grote rol. Sommige momenten lijkt Gelb de gave tot het maken van mooie liedjes te hebben. Het duet tijdens ‘The 3 Deaths Of Lucky’ is daar een voorbeeld van. Dat zo’n duet ook pijnlijk mis kan gaan bewijst ‘Left Of Center’. Na een muur van geluid, speelt Gelb een walsend melodietje en gaat hij het duet aan met een koor. Het lijkt een mooi samenspel. Na verloop van tijd begint men echter gebruik te maken van het aanzwellende vermogen van het koor. Je hoort dat Gelb, wanneer hij hierna weer zingt, probeert te klinken als Jeff Tweedy van Wilco.

Wilco schuwt het experiment ook niet, maar The Coincidentalist verliest zichzelf hier helaas in. Meer dan regelmatig lijk je te maken hebben met een goed nummer en wordt deze door een onverwachte muzikale omslag om zeep geholpen. ‘Unforgiveable’ bevat een hervormde stem van Gelb, ‘Instigated Chimes’ is een misplaatst instrumenteel piano nummer en ‘Picacho Park’ is een nummer dat de illusie heeft je emotioneel te moeten raken. De zwaar aangeslagen piano en de verder lege invulling van het nummer, in combinatie van de geforceerd lage stem van Gelb, maakt het lastig om enige emotie te voelen tijdens het beluisteren ervan.

Met de tekst “Welcome To The Desert“ opent Howe Gelb The Coincidentalist. Van de oude vertrouwde woestijnrock is echter niks meer aanwezig. De plaat mist de brandende zon die Calexico zo goed verwerkt in haar nummers en lijkt gemaakt door een depressieveling die tijdens een fictieve drugstrip in de woestijn denkt te zijn.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Howe Gelb Label:New West Records
Cover Girls In Hawaii - Everest

Girls In Hawaii - EverestHet tragische verhaal van Denis Wielemans is onlosmakelijk verbonden met het...

Cover Bad Religion - Christmas Songs

Bad Religion - Christmas Songs De kunde van goede humor is een volstrekt ironische daad niet als ironie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT