RECENSIE: Parquet Courts - Tally All The things That You Broke

Parquet
recensie cijfer 2013-11-06 In 2013 brak Parquet Courts door met haar tweede plaat Light Up Gold, die het jaar ervoor het licht zag en debuutplaat American Specialties (2011) opvolgde. De viermans-formatie uit Brooklyn, maar met roots in Texas, maakt een aanstekelijke combinatie van indierock en (post)punk. Na optredens op het DWDD-festival en Into The Great Wide Open afgelopen zomer, was de band in oktober in Nederland voor een aantal clubshows. Kort voor die tour brachten de heren alweer een nieuwe release uit, de EP Tally All The Things That You Broke.

Op deze EP gaat de band, volgens de hoes van de EP tot Parkay Quarts omgedoopt, zonder enige moeite verder met waar ze mee bezig was. Het eerste nummer is ‘You’ve Got Me Wonderin’ Now’ en het is direct raak. Uptempo indierock, met een catchy hook en zo nu en dan een briljante melodieuze bijdrage op de fluit. Zanger (en gitarist) Andrew Savage maakt het nummer af met zijn eigen, droge stemgeluid. Hij weet een en ander van liefdesverdriet: je kan beter kiespijn hebben of zeeziek zijn, dan dat je een gebroken hart hebt.

Na het nummer ‘Descend (The Way)’, dat net als de openingstrack niet langer dan drie minuten duurt, waagt de band zich met het nummer ‘The More It Works’ weer aan een wat meer uitgesponnen track. Tegenover een repetitieve drumbeat en baslijn, staan gitaarriffjes die zo nu en dan in het repetitieve kader van het nummer passen, maar die gaandeweg meer buiten de lijntjes gaan kleuren. Ondertussen wordt Savage steeds panischer: “The more you use, the more it works!”.

Met een minuut en 25 seconden is ‘Fall On Yr Face’ het kortste nummer van de plaat. Qua sound is het een vreemde eend in de bijt, een bluesriffje waarover een gesproken tekst is te horen, maar qua absurditeit past het prima binnen het oeuvre van de band. Het blijkt de voorbode voor het Beastie Boys-achtige ‘He’s Seein’ Paths’, dat maar liefst acht minuten duurt. Een koebel vormt de ruggengraat voor boom bap hiphopbeat waarop je niet anders kan dan meeknikken met je hoofd. Parquet Courts deinst er niet voor terug om de beat verder in te vullen met psychedelisch lo-fi gitaarwerk en, jawel, het geluid van een elektronische deurbel. Dat maakt het verhaal dat Savage vertelt, over een wietdealer die op zijn fiets zijn bestellingen rondbrengt, helemaal af.

Parquet Courts houdt op Tally All The Things That You Broke het niveau van Light Up Gold vast. Ondertussen bouwt de band verder aan een live-reputatie die er niet om liegt. Te gekke band.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Parquet Courts Label:Pias
Cover Sink The Bismarck - Direct Hits

Sink The Bismarck - Direct Hits Sink The Bismarck is een punkrockband uit Leiden en Den Haag. De groep...

Cover Oh Land - Wishbone

Oh Land - Wish Bone Een prachtige naam als Nanna Øland Fabricius lijkt voor iedere artiest een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT