RECENSIE: Katie Melua - Ketevan

Melua
recensie cijfer 2013-10-11 Het zelfgetitelde album Ketevan is alweer de vijfde van de Georgische zangeres, die beter bekend is als Katie Melua. Wat is er dan zelfgetiteld aan het album? De zangeres die veel aanzien genoot met ‘Nine Million Bycicles’ werd immers geboren als Ketevan Melua.

Ook dit album werd geproduceerd door Mike Batt. Batt is de motor achter de liedjes en het succes van Melua. De song ‘Never Felt Less Like Dancing’ ademt de invloed van Batt door het verhalende karakter.

Op Ketevan probeert Melua een beetje krampachtig te variëren. Hierdoor klinkt het vaak erg ongemakkelijk en geforceerd. Melua komt nog altijd het beste tot haar recht wanneer ze begeleidt wordt door een kleine bezetting en haar sprekende stem kan laten galmen in de microfoon. Ze schiet daarom ook behoorlijk uit de bocht op bijvoorbeeld ‘Shiver And Shake’ wat bijna klinkt als een bluesplaat en dat is wel het laatste wat de zangeres siert.

De mooiste liedjes zitten aan het einde van Ketevan. Vooral ‘I Never Fall’ lijkt recht uit het hart te komen. Ook ‘Chase Me’ is een pareltje van de hoogste plank geschreven door Mike Batt. Helaas zal de oppervlakkige luisteraar al voor we bij deze liedjes aankomen zijn afgehaakt, waardoor ze alleen voor de echte fans blijven.

Al met al kun je stellen dat de geboren Georgische muzikaal gezien te ver van huis is gegaan. De liedjes in de traditie van de liedjes waardoor Katie Melua ooit bekend werd ontbreken op Ketevan. De grote variatie die Melua wil nastreven klinkt erg krampachtig en onnatuurlijk. Hoewel er zowel technisch als op de productie niets valt aan te merken ligt het probleem voornamelijk in het feit dat er verkeerde keuzes zijn gemaakt. Wat onveranderd blijft is de ontzettend grootse stem van Melua. Kans gemist, volgende keer beter.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Katie Melua Label:Dramatico Records
Cover Stadt - Kind Of Diversion

Stadt - Kind Of DiversionHet is natuurlijk al veel vaker gememoreerd, maar er blijft blijkbaar...

Cover Deluxe - The Deluxe Family Show

Deluxe (NL) - The Deluxe Family Show Soms, heel soms, kom je een album tegen waar werkelijk geen label op te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT