RECENSIE: Devon Sproule & Mike O`Neill - Colours

Devon
recensie cijfer 2013-11-02 Devon Sproule, singer-songwriter pur sang, een muzikante in wiens muzikale beleving bedrijvigheid, eigenheid en inventiviteit absolute kernwaarden lijken te zijn. Voor alweer haar negende(!) album besloot de 31-jarige dame zich te bedienen van de haast onbegrensde mogelijkheden van het internet. In eerste instantie in de hoop muzikale sparringpartners te vinden, waarvoor ze een soort van ‘karaoke-oproep’ plaatste op YouTube. Het voornemen, om duetten te zingen met anderen, trok echter onder meer de aandacht van Mike O’Neill, oprichter van de voormalige indierockband The Inbreds. Nadat het een muzikale match bleek, besloot het tweetal tot het maken van een volledig album, dat gefinancierd werd met behulp van financieringssite Kickstarter.

Mede daardoor kon hun samenwerking op bijzonder sfeervolle wijze worden vereeuwigd met het huidige album. Sfeervol is namelijk de primaire associatie bij het beluisteren van Colours. De instrumentalisten vervullen hun rol op vrij ingetogen wijze en schetsen een rustiek beeld dat voortdurend omhuld lijkt door een rook van sereniteit. Het geluid van Sproule & O’Neill bezit over het algemeen een jazzy ondertoon en laveert daarnaast mooi tussen folk en indiepop, waarbij de belangrijkste accenten voornamelijk bij het folkgenre liggen. Rustieke en hoekige elektrische gitaarklanken worden subtiel aangevuld met ingetogen percussie, gedegen baswerk en hier en daar wat passende beats en blazers.

Sproule’s stemgeluid is mooi, lieflijk en zuiver en ook O’Neill heeft een kenmerkende stem. De passages waarin hun stemmen samenkomen zijn boeiend, zoals op het mooie ‘Magic In The Panic’. Een nummer dat wordt gekenmerkt door sterke coupletten en verrassende en ietwat tegendraadse zanglijnen in het refrein. De eerste vier nummers vormen dan ook overduidelijk het sterkste gedeelte van de plaat. Verderop komen echter ook nog genoeg goede nummers voorbij, zoals het ietwat stevigere ‘Talk To You’ en het frivole ‘The Fire Inside’ dat door de instrumentatie en de wisselende zang een lichtere toonzetting kent als de rest. Het album wordt tevens steengoed afgesloten door het rustige ‘The Shallow End’.

Colours is een groeiplaat en geen album waardoor je als luisteraar direct omvergeblazen zult worden. De kracht van het album zit hem naast de verfijnde sfeerzetting voornamelijk in de continue kwaliteit van de nummers. Het is een pretentieloos luisteralbum, de soundtrack voor een druilerige zondagmiddag of een muzikale tranquillizer na een lange werkdag. Voor even ontkomen aan de om aandacht schreeuwende commercie op de radio, even loskomen van de drukte van je bestaan. Even heerlijk onderdompelen in de serene klanken van Sproule & O’Neill. Fijn!
Recensent:Mick Claessens Artiest:Devon Sproule & Mike O`Neill Label:Tin Angel Records
Cover Civil War - The Killer Angels

Civil War - The Killer AngelsHet Zweedse powermetal-gezelschap Sabaton maakte in het voorjaar van 2012 een...

Cover Caviare Days - Caviare Days

Caviare Days - Caviare Days De psychedelische rock is helemaal terug van misschien wel nooit weggeweest....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT