RECENSIE: Caviare Days - Caviare Days

Caviare Days
recensie cijfer 2013-11-09 De psychedelische rock is helemaal terug van misschien wel nooit weggeweest. De tijden van Syd Barrett en The Zombies herleven. Bands als Tame Impala en onze eigen Jacco Gardner vormen de voorhoede van een nieuwe generatie muzikanten die rijkelijk inspiratie putten uit die periode. Wat daarbij opvalt is dat het gedomineerd wordt door mannen. Het Zweedse Caviare Days is hierop een uitzondering. Onder aanvoering van de zusjes Westin geeft het vijftal een eigen draai aan het genre op hun gelijknamige album Caviare Days.

Want naast de gebruikelijke zweverige passages met dromerige samenhang van de twee zusjes, laten ze regelmatig ook een andere kant horen. Luister maar eens naar ‘Fresh Tomatoes’ of ‘Who Deprived You Of Your Smile?’. In deze nummers klinkt de zang soms harder en strenger. Het doet in die gevallen denken aan The Velvet Underground met Nico. Deze stukken worden dan vaak weer afgewisseld met de mooie harmonieën.

Ook wordt er gespeeld met tempowisselingen en overgangen van rustige naar wat meer theatrale momenten. Daarbij maken ze soms gebruik van minder doorsnee instrumenten om het juiste effect te bereiken. Zo begint het compacte ‘High’ erg ingetogen en zwelt langzaam aan. Halverwege wordt er vervolgens een trompet bij gehaald. In 'Shut The Door' klinkt een dwarsfluit. Het zijn gewaagde keuzes, die geslaagd en doeltreffend uitpakken. Toch zou je af en toe wat meer gewoon in trance willen raken, zonder teveel oprispingen. Dit is bijvoorbeeld wel het geval in ‘You’ll Qualify’ en ‘The Dream Is Dying’ met een lekker spacy einde. Of in één van de hoogtepunten op de plaat, ‘Speed Of Sound’, waarin regelmatig een swingend repeterend pianodeuntje opduikt.

Het is fijn wanneer een band zich niet laat beperken door de gebruikelijke invulling van een genre. Caviare Days slaagt hier vrij goed in. Het mag af en toe nog wat meer doseren, maar in het geheel is het een prima debuut geworden. Eentje die de flower power jaren doet herleven en genoeg aanknopingspunten biedt voor een succesvol vervolg.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Caviare Days Label:Rough Trade Distribution
Cover Devon Sproule & Mike O`Neill - Colours

Devon Sproule & Mike O`Neill - Colours Devon Sproule , singer-songwriter pur sang, een muzikante in wiens muzikale...

Cover Man Man - On Oni Pond

Man Man - On Oni Pond Man Man is een band uit Philadelphia die met On Oni Pond alweer haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT