RECENSIE: The Goo Goo Dolls - Magnetic

goo goo dolls magnetic
recensie cijfer 2013-09-05 'Wie eind jaren ’90 (al) naar muziek luisterde, kan het niet gemist hebben. Met ‘Iris’, soundtrack van de film City of Angels, scoorde de band Goo Goo Dolls in Nederland een top 10 hit, die als klassieker nog vaak voorbij komt op de radio. Dat de band ver daarvoor al verscheidene albums had uitgebracht, was Nederland ontgaan. Ook dat de band daarna vrolijk doorging met het maken van muziek, zal langs veel mensen heen zijn gegaan. Kunnen we de band bestempelen als echte eendagsvlieg (in Nederland dan), of wordt het tiende album Magnetic de comebackplaat?

De cd opent met de single ‘Rebel Beat’. En catchy radiohit die klinkt als het materiaal dat de afgelopen tijd ook uitgebracht wordt door bands als Train, The Script en Maroon 5. Redelijk commercieel dus. Heel bijzonder is dan het feit dat deze single weer totaal aan het Nederlandse publiek voorbij is gegaan. Ook een groot deel van de rest van het album klinkt alsof het gemaakt is voor de radio en zomaar aan kan slaan. Daarmee gaat helaas ook een stukje kwaliteit verloren; de muziek is vaak simpel en voorspelbaar en de makkelijke, eenvoudige teksten gaan bijna alleen maar over (het zoeken naar) liefde en lust. Gelukkig vinden we ook wat hoogtepuntjes op het album, zoals in de (wel enorm zoetsappige) ballad ‘Bulletproofangel’ en de albumafsluiter ‘Keep The Car Running’, dat iets minder populair klinkt dan het doorsnee ‘2013-pop-rock-liedje’. De enige echte hoogvlieger op de cd is ‘Come To Me’. In deze akoestische folkballad zingt John Rzeznik voor zijn vriendin een lied over hun (aankomende) bruiloft, die afgelopen zomer plaatsvond. Dit is tevens de tweede single van het album en verdient succes. Naast negen nummers van zanger Rzeznik, neemt ook bassist Robby Takac de zang van twee nummers voor zijn rekening. Met zijn rauwe en geknepen stem zingt hij het rockende ‘Bringing On The Light’ en het akoestische ‘Happiest Of Days’.

Het feit dat Goo Goo Dolls in Nederland amper voet aan de grond krijgt, zelfs niet met deze commerciële radiohits, doet vermoeden dat het ook dit keer niet zal lukken. Toch is Magnetic geen slechte plaat en is de band met hun tweede single ook best een succesje gegund.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:The Goo Goo Dolls Label:Warner Music Benelux
Cover Travis - Where You Stand

Travis - Where You StandHet heeft even geduurd, maar vijf jaar na het uitbrengen van Ode To J. Smith...

poltergeist your mind is a box

Poltergeist - Your Mind Is A Box Puur instrumentale muziek is er binnen de wereld van popmuziek niet veel te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT