RECENSIE: Major Lazer - Free The Universe

Major lazer
recensie cijfer 2013-06-11 Het is alweer vier jaar geleden dat Guns Don’t Kill People… Lazers Do verscheen, het eerste album van Major Lazer. We hebben dus even moeten wachten op de opvolger, maar nu is Free The Universe dan eindelijk verschenen. Het wachten werd gelukkig wel iets verzacht door het uitbrengen van ‘Get Free’, vorig jaar zomer. Deze sterke single is ook op het nieuwe album terechtgekomen en vormt hierop één van de hoogtepunten.

Ten tijde van het debuutalbum bestond Major Lazer uit dj/producers Diplo en Switch, maar de laatste is inmiddels vertrokken. Diplo heeft wel versterking aangetrokken in de vorm van dj/producers Jillionaire en Walshy Fire, maar hij is zelf toch de belangrijkste drijvende kracht achter Major Lazer. Net als op het debuut krijgt hij op Free The Universe hulp van veel bekende muzikanten en vocalisten. Opvallend genoeg zijn vier van deze gasten afkomstig uit Nederland. The Flexican, FS Green, Laidback Luke en The Partysquad leveren een bijdrage aan Free The Universe.

Laidback Luke draagt zijn steentje bij aan het wat nerveuze, dance-achtige ‘Sweat’ dat verder wordt opgesierd met raps van Ms. Dynamite. ‘Mashup The Dance’, waaraan The Partysquad meewerkt, is meer dancehall-achtig. Dit zal ook te maken hebben met de inbreng van de Jamaicaanse dancehall-act Ward 21.

De beste Nederlandse bijdrage is echter die van The Flexican en FS Green aan het nummer ‘Watch Out For This (Bumaye)’. Deze track is gebaseerd op een zeer aanstekelijke blazers-sample van Willie Colón en Rubén Blades, die The Flexican ook al gebruikte voor het nummer ‘Bumaye’ van Typhoon. In combinatie met een zomers ritme en de raps van Busy Signal levert dit een zeer sterke track op. Misschien wel de beste op het album.

Een ander absoluut hoogtepunt op Free The Universe is ‘Jah No Partial’, dat gebaseerd is op een sample van Johnny Osbournes ‘Mr. Marshall’. Met behulp van Flux Pavillion werkt Major Lazer dit reggaenummer om tot een vette dubstepknaller.

Andere uitschieters op Free The Universe zijn opener ‘You’re No Good’, met onder andere Santigold, het gevoelige ‘Playground’, met Wyclef Jean en ‘Jessica’. Deze laatste track is een ouderwets klinkend reggae/dubnummer met zang van niemand minder dan Ezra Koenig van Vampire Weekend.

Major Lazer overtreft met Free The Universe het debuut met gemak. Het nieuwe album is duidelijk meer op het poppubliek gericht en dit resulteert in een toegankelijke, zeer poppy plaat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Major Lazer Label:Warner Music Benelux
Cover Phoenix - Bankrupt!

Phoenix - Bankrupt!Afgelopen weekend stond Phoenix op Pinkpop en als we de mensen van 3voor12...

Cover The Sheepdogs - The Sheepdogs

The Sheepdogs - The Sheepdogs Het komt niet vaak voor dat een Canadese band de oceaan oversteekt om in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT