RECENSIE: Seravince - Hear To See

Seravince
recensie cijfer 2013-06-19 De Nederlandse producer Vincent Helbers heeft het heft weer eens in eigen handen genomen. Samen met drummer Richard Spaven, bekend van zijn samenwerking met Flying Lotus, vormt hij het hart van Seravince. De twee blijken allerminst genregebonden te zijn. Jazz voert de boventoon op Hear To See, maar ze zijn niet vies van enig experiment. Het swingt, maar kan ook zeer ingetogen zijn en deze veelzijdigheid is het grootste pluspunt van het album.

‘SY’ is een openingsnummer om van te dromen. De Herbie Hancock van Head Hunters is nooit ver weg bij deze fusion. Het is een mooi geheel van allerlei fraaie elementen. De basgitaar kronkelt speels door het nummer en een fraaie fluitsolo zit qua klankkleur dicht bij de stem van Sharlene Hector. De zangeres die eerder werkte met Basement Jaxx is verantwoordelijk voor een betere inbreng dan haar collega Renee Neufville. Haar zang op ‘Perfect Stranger’ is erg zweverig op een manier zoals r&b niet moet klinken. Daarbij dient vermeld te worden dat ze de kar moet trekken op de nummers die muzikaal gezien niet tot de betere horen. ‘World Won’t Stop’ gaat erg de elektronische hoek in en dat is niet waar de kwaliteiten van Helbers liggen.

Deze liggen wel bij de jazz. ‘Lola’ vormt het rustpunt van het album. Stilzitten en genieten is het devies. Het instrumentale nummer bevat prachtig trompetspel van Arthur Flink. Ondanks dat hij soleert weet hij op een manier te spelen die niet al het andere naar de achtergrond duwt. Daardoor komt het uitstekende spel van Helbers en Spaven ook hier tot zijn recht. ‘RT Prince’ is voor het duo het moment om de rest van de muzikanten niet te gebruiken. De broken beats zijn voortreffelijk en Helbers maakt er een swingend geheel van.

In de laatste twee nummers op Hear To See dient een andere vocaliste zich aan. De inbreng van een rappende Esperanzah Denswil valt tegen, zeker als ze opeens goed begint te zingen in ‘Rika’. In deze afsluiter keert Seravince terug bij de jazz. Muzikaal gezien zitten deze nummers zo fraai in elkaar dat het eigenlijk jammer is dat er op enkele nummers te veel met elektronica en soundscapes is gewerkt. De momenten dat Seravince het simpel houdt zijn om in te lijsten.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Seravince Label:It\'s All Happening
Cover The Hangouts - Stones Yn It Frysk

The Hangouts - Stones Yn It FryskRolling Stones coverbands, hoeveel zullen er in de wereld rondlopen? De...

Cover Charley Cruz & The Lost Souls - The Other Side

Charley Cruz & The Lost Souls - The Other Side ”Don’t come knocking on my door, I’ve been around the block, I know the...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT