RECENSIE: The Cat Empire - Steal The Light

Cat Empire Groot
recensie cijfer 2013-06-12 The Cat Empire, wereldsterren in thuisland Australië, een enthousiast zestal dat het buiten Australië vooral van mond tot mond reclame moeten hebben. Doorgaans te danken aan backpackers en de live optredens die garant staan voor een feestje. Zodoende zijn de concerten in Nederland in tien jaar tijd steeds drukker bezocht. Speelde The Cat Empire rond 2009 nog in de kleine zaal van de 013, zo is Paradiso de afgelopen jaren steevast tjokvol. Inmiddels heeft de band het met de single ‘Brighter Than Gold’ tot 3FM en TopPop geschopt en staan ze met het uitbrengen van het vijfde studioalbum aan de vooravond van de grootste wereldtournee uit de historie van de band.

Met de groots aangepakte release van Steal The Light staat The Cat Empire op het punt om bekendheid te vergaren bij het grote publiek, en dat moet met de aanstekelijke mix van jazz, ska, reggae, soul, funk, latin, gypsy en hiphop geen enkel probleem zijn. Het sterke aan The Cat Empire is dat ze niet zomaar een dozijn vrolijk klinkende liedjes op een album smijten, maar dat er, in tegenstelling tot wat er meestal voorgeschoteld wordt bij soortgelijke bands, wel over de inhoud en de teksten wordt nagedacht. Vooral Felix Riebl, een van de twee frontmannen van de band, weet goede serieuze en melancholische teksten te schrijven. Zo was voorganger Cinema een prima plaat met als thema films. Tegelijkertijd weet de band muzikaal gezien altijd de zon te laten schijnen.

Dat is op Steal The Light eigenlijk niet anders, al lijkt er wel minder diepgang in de teksten te zitten. Daarnaast is het album nogal wennen als je het naast Cinema legt. Dat ondanks de muzikale variatie meer een eenheid vormde. Met een vast instrumentarium van keyboards, bas, drums, percussie, decks, blazers, en de veelzijdige zang van Harry Angus en Felix Riebl weet The Cat Empire de luisteraar te trakteren op een flinke portie catchy, uiterst dansbare songs. Naast de typische Cat Empire songs als single ‘Brighter Than Gold’, skastamper ‘Still Young’ en het jazzy ‘Prophets In The Sky’, weten de Aussies verrassend uit de hoek te komen met ‘Wild Animal’ dat met zijn Afrikaanse ritme de soundtrack voor een nieuwe Lion King-film zou kunnen zijn. Ook de sterke `60s soulsound van ‘Am I Wrong’ is verrassend.

Toch weet niet al het materiaal te overtuigen. Zo lijkt ‘Don`t Throw Your Hands Up’ op uitloopmuziek en zou het niet misstaan op een album van het minder veelzijdige Will and the People. ‘Go’ begint sterk met Mariachi-achtige blaaspartijen, maar lijkt met het huidige einde niet af. Gelukkig sluit het album af met ‘All Night Loud’ dat niet feestelijk, maar wel mooi ingetogen is. Een aspect dat op Steal The Light ietwat achter blijft.

Voor iedereen die de zomer in huis wil halen, is Steal The Light zonder twijfel een aanrader. Een degelijke eerste kennismaking met The Cat Empire. Maar om de heren echt op de toppen van hun kunnen te horen, moet je het bij voorgangers als Two Shoes of Cinema zoeken.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Cat Empire Label:Two Shoes Records
Cover Haraball - Sleep Tall

Haraball - Sleep Tall Haraball bestaat uit een vijftal Noorse jongens die al jaren hardcore-punk...

Cover The Freestylers - The Coming Storm

The Freestylers - The Coming Storm De Britse band Freestylers is nog steeds zo fris als bij de oprichting eind...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT