RECENSIE: The Dope - Hinterlandia

Cover The Dope - Hinterlandia
recensie cijfer 2013-05-22 Daar zat ik dan, afgemat als een quasi-verslagen bokser in de hoek van de kamer mijn laatste muzikale ervaring te overdenken. Mijn hoofdtelefoon, die nog steeds stevig op mijn hoofd geplakt zat, kon alleen in letterlijke zin voorkomen dat mijn handen in mijn haar zouden verdwijnen terwijl mijn kopje lauw geworden thee mij met de seconde dreigender aan leek te kijken. Alhoewel ik tot nog toe alle drugs buiten mijn eigen lichaamsgrenzen had gehouden, kon ik mij voorstellen dat het zo moest voelen. Vermoeiend, chaotisch, onmachtig en vooruit, toch ook wel verhelderend. Tegelijkertijd voelde het alsof ik ruim drie kwartier lang op de rug van een losgeslagen stier vertoefd had, rondgedoold had door de straten van Pamplona en vervolgens zonder kleerscheuren in een kotsmisselijke staat was afgestapt om bij te komen.

Mijn geest al rondtollend als een hond die zijn eigen staart probeerde te grijpen, begon ik te overpeinzen op welke muzikale gift onze oosterburen ons nu weer hadden getrakteerd. Nee, echt prettig voelde ik me niet na mijn eerste luisterbeurt van Hinterlandia, het tweede album van de Duitse band The Dope. Voor een doorsnee ervaring zorgde het echter allerminst. De indierock die de heren voortbrengen kent op het eerste gehoor namelijk zo’n chaotische structuur dat het wel enkele luisterbeurten vergt voordat je het als luisteraar allemaal kunt plaatsen. Vuige en stevige gitaararrangementen wisselen zich af met melodieuze folkachtige passages en snelle tempoveranderingen worden op de meest onconventionele punten ingezet.

Het originele geluid is dan ook hun meest primaire kwaliteit en tevens de reden dat het moeilijk is om The Dope met anderen te vergelijken. Dat het anders is staat dan ook buiten kijf, de vraag is echter of we echt op deze sound zaten te wachten. Feit is in ieder geval dat Hinterlandia een interessante luisterervaring is die, mede door de geslaagde Beatles-parodie ‘Strawberry Fields’ en het aanstekelijke ‘Hollywood’, zeker een luisterbeurt verdient. Mocht je echter nog twijfelen of The Dope jouw muzikale honger kan stillen, luister dan eerst naar ‘Mother’s Boy Toyed with an Idea’. Als één nummer namelijk het onconventionele, chaotische en veelzijdige geluid van The Dope karakteriseert, dan is het dat wel.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Dope Label:Suburban
Cover River Giant - River Giant

River Giant - River Giant River Giant is een driekoppige band uit Seattle, die bestaat uit...

Cover Dangers of the Sea - Dangers Of The Sea

Dangers of the Sea - Dangers Of The Sea Het Deense Dangers Of The Sea levert met deze titelloze schijf hun debuut...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT