RECENSIE: MXRCXL - A Laughing Matter

Cover MXRCXL - A Laughing Matter
recensie cijfer 2013-04-29 Marcel Janssen is een alleskunner uit Rotterdam die onder de naam MXRCXL (een verbastering van zijn voornaam) opereert. Hij bracht drie jaar geleden al een korte EP uit, waarop hij bijna alles zelf inspeelde. Omdat het schijfje, Dump getiteld, goed aansloeg vond hij het tijd om serieuzer aan het werk te gaan. Hij vond een drummer, gitarist en toetsenist bereid met hem samen te werken zodat de er inmiddels een heuse band is geboren. Het resultaat van die samenwerking heet A Laughing Matter, een vier nummers tellende EP.

Marcel heeft ook nu weer alles geschreven en omdat hij invloeden uit alle mogelijke hoeken in zijn muziek heeft verwerkt, is de muziek moeilijk in een hokje te plaatsen. Zo begint openingssong ‘I Will You Won’t’ met een riff die zo van een oude Rush-plaat lijkt weggelopen, waarna het basloopje wat aan Faith No More doet denken en de expressieve zang van Marcel wel iets de kant van The Mars Volta opgaat. Het is om maar aan te geven dat de muziek van Marcel en zijn kompanen ongrijpbaar is. De breaks en het spannende toetsenwerk zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt.

De zware riff in ‘Big Mistake’, wordt mooi afgewisseld met rustige stukken en een scheut elektronica. De ijselijke schreeuwzang die we tegen het einde op de achtergrond horen had best wat meer aanwezig mogen zijn. Het derde nummer heet ‘I Forgot To Smile’ en laat een smakelijke mix van grunge en hardcore horen. De loodzware riff krijgt wederom gezelschap van een lekkere dosis elektronica. Marcel zingt hier lekker rauw waardoor zijn zang wat gelijkenissen vertoont met de zang van Ville Laihiala (Poisonblack/Sentenced). Afsluiter ‘Photographs’ is het meest aparte nummer op dit schijfje maar het heeft zeker wel wat. Het nummer begint met een soort drone waarna de invallende riff wordt bijgestaan door zang die doet vermoeden dat op moment van inzingen de nodige drank is genuttigd. Het is alsof we in een Ierse pub zitten. Verder valt in dit nummer de prominente keyboardsolo op.

Minpuntje is dat de eigen beheer productie wat wollig klinkt. Daarbij blijft de zang wat achter in de muziek hangen. De stem van Marcel is licht neurotisch, maar mag best gehoord worden. Het zou het resultaat wat krachtiger maken wanneer zijn stem wat prominenter in de mix zou staan. Gelukkig zijn de songs op A Laughing Matter afwisselend en sterk genoeg, zodat ook de tweede EP van MXRCXL geslaagd te noemen is.
Recensent:Jan Didden Artiest:MXRCXL Label:Eigen Beheer
Cover The Flaming Lips - The Terror

The Flaming Lips - The TerrorIn april vorig jaar brachten The Flaming Lips het album The Flaming Lips...

Cover David Bowie - The Next Day

David Bowie - The Next Day Afgelopen 8 januari, de dag waarop hij zijn 66ste verjaardag vierde, maakte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT