RECENSIE: Treetop Flyers - The Mountain Moves

Cover Treetop Flyers - The Mountain Moves
recensie cijfer 2013-04-25 Op de meest recente editie van Eurosonic kwam ondergetekende per toeval terecht bij een optreden van Treetop Flyers in Jazzcafe De Spieghel. Gelukkig maar, want het was een van de beste optredens van het festival. Het aanwezige publiek werd omver geblazen door het gitaargeweld van de drie (!) gitaristen en de geweldige warme stem van leadzanger Reid Morrison. Het Britse vijftal maakt muziek die het best te omschrijven is als soulvolle alt-country/Americana. Hoewel de invloeden van de grote bands uit het genre goed zijn terug te horen, ze maken er geen geheim van dat ze zijn geïnspireerd door The Band, weet de band zich te onderscheiden door een eigentijdse sound te creëren.

Treetop Flyers, vernoemd naar het nummer ‘Treetop Flyer’ van Stephen Stills, timmert al een tijdje aan de weg. In 2011 won de band de Glastonbury Festival Emerging Talent Competition. Ze speelden vervolgens zes shows op het festival en er werden verschillende EP’s uitgebracht, waarvan Things Will Change eerder dit jaar uitkwam. Na een aantal succesvolle show op het SXSW festival in 2012, dook de band in april van dat jaar een studio in het zonnige California in. Op 29 april 2013 is het dan eindelijk zo ver en brengen de Britten hun debuutplaat The Mountain Moves uit. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Zodra de eerste noten van het openingsnummer ‘Things Will Change’ – bekend van de laatste EP - uit de speakers komen, weet je al dat het goed zit. Een lekkere melodieuze uptempo track, met pakkende gitaarrifjes en basloopjes en het aangename geluid van zanger Morrisson. Na het meer classic rock-georiënteerde ‘Houses Are Burning’, horen we het prachtige ‘Waiting On You’. Een nummer dat Morrison schreef als ode aan zijn kort daarvoor overleden vader. Over een minimale muzikale begeleiding, alleen de refreinen hebben een wat voller geluid, weet Morrison de luisteraar te raken met een persoonlijke tekst.

Het rustige ‘Rose In The Yard’ is ook bekend van de laatste EP en wordt gevolgd door een nummer met wat meer power en rock ’n roll. ‘She’s Gotta Run’ is het kortste nummer van de plaat, het swingt en het pakkende refrein kan lekker meegezongen worden. Het donkere onheilspellende riffje dat steeds voorafgaand aan het refrein te horen is, is geweldig en geeft het nummer echt smoel. Dat Treetop Flyers in alle genres thuis is, bewijst het nog maar eens in het nummer ‘Postcards’, dat een op doo-wop gebaseerd refrein heeft. De band werd voor dit nummer geïnspireerd door hun tijd in Denver, dat ze een van de meest eenzame plekken vonden waar ze ooit waren geweest.

Andere nummers die The Mountain Moves tot een geweldige debuutplaat maken, zijn ‘Hounted House’, ‘Making Time’ en het meeslepende ‘Storm Will Pass’. De plaat boeit van de eerste tot de laatste tonen en is een must-have voor de liefhebbers van het genre. Treetop Flyers is in mei 2013 maar liefst vijf keer te zien in Nederland en je kan dus niet om ze heen. Gaat dat zien!
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Treetop Flyers Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Graveola - Eu Preciso De Um Liquidificador

Graveola - EU Preciso De Um Liquidificador Graveola is een Braziliaanse band die nu eens niet uit Rio of Sao Paulo...

Cover The Rumour Said Fire - Dead Ends

The Rumour Said Fire - Dead Ends Met een keur aan eigenzinnige alternatieve bandjes heeft het Deense...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT