RECENSIE: The Virginmary's - King Of Conflict

Cover The Virginmary's - King Of Conflict
recensie cijfer 2013-03-15 Als je aan een Engelse jongen vraagt: wat wil je graag worden later? Zijn de mogelijke antwoorden op twee vingers te tellen, in Engeland kun je als tiener namelijk kiezen voor het najagen van twee dromen: profvoetballer worden of een band beginnen en via de lokale pub je eerste sporen in de muziekindustrie verdienen. Drie heren uit het Noord-Engelse Macclesfield, overigens de laatste rustplaats van wijlen Ian Curtis (Joy Division), besloten hun heil in de muziek te zoeken en richtten anno 2006 de band The Virginmarys op. Debuutalbum King of Conflict ziet zeven jaar later het levenslicht. Naar eigen zeggen heeft de band, met hulp van producer Toby Jepsen en mixwerk van Chris Sheldon (Foo Fighters, Biffy Clyro), vooral getracht de passie en kracht van de liveshows naar plaat te vertalen.

Als de liveshows inderdaad net zo energiek en passievol zijn als je na beluistering van King of Conflict vermoedt, is het daarmee in ieder geval dik in orde. Op een strak rockalbum weten The Virginmarys namelijk, aan de hand van de venijnige zang van Ally Dickaty, bluesy riffs te combineren met vernuft en een flinke smak rockgeweld á la Foo Fighters. Om nog maar te zwijgen over de knipogen naar de rockmuziek uit de jaren ‘70. ‘Out of Mind’ heeft op momenten namelijk wel enorm veel weg van een stevigere versie van Fleetwood Mac’s ‘Rhiannon’. Over het algemeen zijn het sterke en inventieve gitaarriffs die de boventoon voeren en elkaar in rap tempo afwisselen op nummers als ‘Portrait of Red’, doorbraaknummer ‘Bang Bang Bang’ en het energieke ‘Dead Man’s Shoes’. Op ‘Lost Weekend’ laten de heren echter ook horen lichter en melodieuzer werk goed aan te kunnen, terwijl ‘My Little Girl’ de blueskant van de band toont.

The Virginmarys levert met King of Conflict misschien wel het meest onvervalste rock ‘n roll album van het nog prille jaar af. De stevige no-nonsense muziek van de heren is verre van vernieuwend maar staat, met het festivalseizoen in aantocht, garant voor een gezonde portie rechttoe rechtaan rockgeweld. Het is echter zonde dat het debuutalbum van de heren geen echte krakers kent, een echte uitschieter ontbreekt namelijk. De intrinsieke allure die The Virginmarys tentoonstelt is voor nu goed genoeg, maar een potentiële knaller zou de houdbaarheidsdatum van het drietal aanzienlijk kunnen verlengen.
Recensent:Mick Claessens Artiest:The Virginmary's Label:Cooking Vinyl Records
Cover ¡Patchanka! - Normalize This!

¡Patchanka! - Normalize This!Het Deense Patchanka begon ooit als nationale tegenhanger van NOFX, toen...

Cover Torre Florim & Roos Rebergen - De Tweede Speeldoos

Torre Florim & Roos Rebergen - De Tweede Speeldoos In 2009 dook Torre Florim samen met Roos Rebergen de studio in om De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT