RECENSIE: Eric Johnson - Up Close (Another Look)

Cover Eric Johnson - Up Close (Another Look)
recensie cijfer 2013-03-19 Als je wordt uitgenodigd om samen met Joe Satriani en Steve Vai deel te nemen aan de G3-tournee dan ben je niet één van de minste gitaristen. Eric Johnson kreeg deze eervolle vraag. Solo scoorde de muzikant met ‘Cliffs Of Dover’ zelfs nog een top 10 hit. Daarnaast werd hij ook enkele keren genomineerd voor een Grammy en Up Close (Another Look) is reeds het zevende solo-album van zijn hand.

Zoals je mag verwachten bij een gitarist van dit formaat speelt de gitaar overal de hoofdrol. Het instrument komt in de breedste vorm van de traditie aan bod. Johnson speelt een door Jimi Hendrix geïnspireerde intro, laat horen ook jazzy met zijn gitaar uit de hoek te kunnen komen en imponeert met zijn solo’s op een klassieke bluesballade. Op Up Close (Another Look) bewijst Eric Johnson gemakkelijk zijn waarde als gitarist en neemt de interesse om de man live te zien zienderogen toe.

Helaas bevindt deze zelfde gitaar zich teveel in de hoofdrol. Naast enkele instrumentale nummers is er de hulp van gastzangers ingeroepen. Onder andere Steve Miller, Johnny Lang en Malford Milligan leveren een bijdrage. De verschillende zangers nemen helaas vaak een ondergeschikte rol aan. Hierdoor is Up Close (Another Look) een plaat geworden die je door een gebrek aan goede liedjes nergens stevig weet te grijpen. Dit gevoel wordt versterkt door het gebrek aan een duidelijke rode draad op het album. Dat dit anders kan bewijst ‘Texas’ wel. In het nummer gaat Johnson een gitaarduel aan met Jimmie Vaughan. De langzame bluesballade stroomt van de ene emotionele solo in de andere. Hier weet gastzanger Steve Miller wel precies de juiste toon aan te slaan. Jammer dat dit soort werk niet de boventoon voert op Up Close (Another Look).
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Eric Johnson Label:Provogue
Cover The History of Apple Pie - Out Of View

The History of Apple Pie - Out Of ViewToen bekend werd dat The History Of Apple Pie op het nieuwe Nederlandse...

Cover Orlando - The Early Warning Company

Orlando - The Early Warning Company Eén voor één steken ze de kop op: nieuwe Nederlandse bands die muziek op hoog...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT